Vakbonden in Europa verzetten zich tegen fusie ThyssenKrupp en Tata Steel in 2017

Europese vakbonden gaan samen in actie komen tegen de fusie die zal plaatsvinden tussen de Europese activiteiten van ThyssenKrupp en Tata Steel. Deze staalfusie zal waarschijnlijk veel banen gaan kosten in Europa. De vakbond FNV maakte het bericht over de Europese samenwerking tussen de vakbonden bekend. Dit deed de FNV na eerdere berichtgeving door het Financieele Dagblad.

Inmiddels hebben metaalvakbonden uit Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje afspraken gemaakt in Brussel over de manier waarop ze zullen samenwerken de komende tijd. Door de samenwerking hopen de vakbonden de komende tijd meer resultaten te boeken. Ze proberen de metaalbedrijven te bewegen om de plannen voor een fusie te schrappen. Eerder had de Duitse metaalbond IG Metall een ultimatum gesteld aan het bedrijf ThyssenKrupp. Dit metaalbedrijf zou volgens de Duitse vakbond voor 22 december meer duidelijkheid moeten geven over het behoud van de arbeidsplaatsen bij het bedrijf. Als het bedrijf dat niet deed dan zou de vakbond IG Metall alles in het werk stellen om de fusie tussen de staalbedrijven tegen te gaan.

Ook in Nederland zijn er plannen voor acties van het vakbond personeel. Deze acties staan gepland in IJmuiden waar een fabriek van Tata staat. De acties zijn niet voor niets gepland. Toen de fusieplannen bekend werden gemaakt door ThyssenKrupp en Tata Steel werd meteen duidelijk dat er ook duizenden arbeidsplaatsen zouden verdwijnen. De loonlijsten van beide bedrijven zouden behoorlijk uitgedund worden als de twee staalgiganten hun Europese activiteiten zouden gaan samenvoegen. De vakbonden zijn hier bezorgd over. Ook worden de vakbonden nauwelijks geïnformeerd over de ontwikkelingen met betrekking tot het verdwijnen van de werkgelegenheid bij de bedrijven.