Meer woningverkopen geregistreerd in juli 2016

In de maand juli van 2016 zijn in Nederland meer woningverkopen geregistreerd dan in dezelfde maand in 2015. Er is sprake van een stijging van 7,1 procent ten opzichte van afgelopen jaar. In totaal werden door het Kadaster op woensdag 17 augustus 2016 in Nederland 19.723 verkochte woningen geregistreerd. In de maand juli  van 2015 werden er nog 18.422 verkochte woningen geregistreerd. Ook ten opzichte van de maand juni van 2016 namen de woningverkopen in juli toe. Hierbij was sprake van een toename van 10,4 procent.

De verkoop van huizen zit al maanden in de lift. Dit komt door de zeer lage hypotheekrente. Ondanks dat stijgen de huizenprijzen nog niet fors. De prijs van een woning ligt gemiddeld in Nederland nog ruim onder het niveau van voor de economische crisis die in 2008 begon. Alleen in sommige grote steden zoals Amsterdam stijgen de woningprijzen al weer ruim boven het niveau van voor de economische crisis uit. Dat zijn echter uitzonderingen.

Woningtype
Er zijn verschillende woningtypen, van vrijstaande huizen tot flats en van bungalows tot  penthouses. Het valt op dat alle type woningen beter werden verkocht in de maand juli van 2016 ten opzichte van het jaar daarvoor. De verkoop van vrijstaande woningen steeg echter het hards. Hierbij was sprake van een stijging van meer dan 18 procent. Bij het segment twee-onder-een-kap-woningen was de stijging in de verkoop het geringste. In dit segment steeg de verkoop met 1,7 procent.

Woningmarkt in provincies
Het Kadaster heeft bekend gemaakt dat in bijna alle Nederlandse provincies de woningverkoop is gestegen. Alleen in Noord-Holland was er sprake van een daling die uit kwam op min 3,4 procent. De provincie Overijssel had de sterkste stijging in de woningverkoop. Daar nam de verkoop van woningen met 21,3 procent toe.

Reactie van Technisch Werken
De woningmarkt loopt nog steeds goed in Nederland. De bouwsector profiteert hier van mee. De koopbereidheid van veel Nederlanders neemt toe en er is sprake van een doorstroom. Nu is het belangrijk dat men geen huizenbubbel gaat creëren en dat men realistisch blijft over de mogelijkheden om een woning te kopen of niet. Het is namelijk van groot belang dat er geen nieuwe schuldencrisis komt in Nederland.  Deze crisis heeft er namelijk voor gezorgd dat er een economische crisis ontstond en dat veel huizen uiteindelijk tegen een lagere waarde moesten worden verkocht met alle gevolgen van dien voor de huizenbezitters.