Minder woningverkopen geregistreerd door Kadaster in januari 2018

Het Kadaster heeft in de maand januari van 2018 minder woningverkopen in Nederland geregistreerd. In deze maand werden door het Kadaster 16.035 woningen op een andere naam gezet. Dit bericht werd maandag 19 februari 2018 bekend gemaakt door het Kadaster. Als men kijkt naar dezelfde maand in 2016 is sprake van een daling van 3,1 procent in het aantal woningverkopen. Dit is verhoudingsgewijs maar een kleine daling maar als men de woningverkoop in januari 2018 zou vergelijken met de woningverkoop in december 2017 dan gaat het om een aanzienlijke daling die uitkomt op 39,3 procent.

Kadaster
Het Kadaster is een organisatie die een goed beeld heeft van de ontwikkelingen op de woningmarkt. Dit komt omdat deze organisaties de transacties van bestaande koopwoningen registreert op het moment dat deze worden ingeschreven in het register door de notaris. Op het moment van die inschrijving is er daadwerkelijk sprake van de eigendomsoverdracht waarop de koper eigenaar wordt van de woning.

Ten opzichte van januari vorig jaar heeft het Kadaster alleen de verkoop van hoekwoningen zien stijgen. In dit woningsegment steeg de woningverkoop met namelijk 0,7 procent. Voor appartementen is een daling in de woningverkoop geregistreerd van 6,0 procent. Doordat de woningverkoop is afgenomen is ook het aantal nieuwe hypotheken teruggelopen. Er werden in januari 2018 in totaal 2,0 procent minder hypotheken geregistreerd dan januari 2017. Het aantal geregisterde hypotheken liep terug van van 24.580 naar 24.083.