Maandag 16-11-2015 stakingen in grootmetaalsector

Op maandag 16 november 2015 hebben ongeveer tweeduizend werknemers in de grootmetaalsector hun werk gestaakt. De stakers willen naar de jaarbeurs in Utrecht gaan om hun ongenoegen te uiten. In de jaarbeurs vindt op dit moment de jaarvergadering van werkgeversorganisatie FME plaats. Vanuit het noorden zouden volgens RTV Drenthe zo’n vierhonderd metaalarbeiders vertrekken naar de jaarbeurs. Zijn willen naar eigen zeggen het feestje van de werkgevers verstoren. Johan Weijenberg van vakbond FNV Metaal maakte dit namens de stakers bekend.

Geen cao in de grootmetaal
Personeelsleden die onder de grootmetaal vallen voeren al een aantal maanden actie voor een nieuwe cao voor deze sector. Volgens Weijenberg is er na zeven maanden nog geen fatsoenlijke cao voor de grootmetaal. Als werknemers in de grootmetaal geen cao krijgen dan krijgen de werkgevers geen feestje aldus de woordvoerder. De stakers gaan voor het jaarbeursgebouw staan en hopen daarbij dat de werkgevers zo sportief zijn om naar buiten te komen.

Kleinmetaal heeft wel een akkoord
Inmiddels heeft de kleinmetaalsector in Nederland wel een akkoord bereikt tussen werkgevers en werknemers. De grootmetaal heeft echter nog geen akkoord tot ongenoegen van de werknemers die doormiddel van stakingen hopen de werkgevers tot beslissingen te dwingen.

Programma niet aangepast door aanslagen Parijs
Het programma van de stakers is niet aangepast door de aanslagen in Parijs. Om 12:00 willen de stakers wel een minuut stilte in acht nemen ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Dit doen ze net als alle andere mensen in Europa.

Reactie van Technisch Werken
De grootmetaal verdient een goede cao maar op dit moment zitten veel metaalbedrijven in een moeilijke periode. Werkgevers in de metaalsector kunnen wel de wens hebben om een goede cao aan de werknemers te bieden maar de vraag is of ze dat kunnen. Veel bedrijven doen er alles aan om kosten te besparen om te kunnen overleven. Het is niet verstandig dat werknemers nu keihard gaan onderhandelen.