Stakingen voor Metalektro cao gaan door in 2018

De Metalektro cao is van toepassing op meer dan 150.000 werknemers in Nederland die werken bij bedrijven die onder de naam grootmetaal vallen. De grootmetaal omvat grote industriële bedrijven zoals VDL en Fokker. Werknemers in de grootmetaal vallen onder de Metalektro cao en zijn in 2018 al lange tijd in onderhandeling met hun werkgevers voor een betere cao. Deze onderhandelingen verlopen echter niet voorspoedig. Om hun eisen kracht bij te zetten hebben de werknemers in de grootmetaal al verschillende stakingen uitgevoerd.

Op maandag 15 oktober 2018 wordt er weer gestaakt bij vliegtuigonderdelenmaker Fokker in Papendrecht. Door de staking verwacht de vakbond FNV dat de productie vrijwel volledig stil komt te liggen. Het is nu inmiddels de vijfde staking die wordt uitgevoerd bij Fokker. Naast Fokker zullen er ook bij ander grootmetaalbedrijven stakingen worden uitgevoerd op maandag 15 oktober 2018.

De stakers hebben verschillende eisen op tafel gelegd. Zo willen ze een jaarlijkse loonstijging van 3,5 procent. Daarnaast wil de FNV dat er meer wordt gedaan aan de doorgeslagen flexibilisering bij de metaalbedrijven. Volgens vakbondsbestuurder Jan Meeder moet de directie van Fokker meer doen voor haar werknemers. Er zou door de directie van Fokker meer druk moeten worden gezet op de onderhandelingsdelegatie van de metaalwerkgevers. Ook andere bedrijven worden door de stakingen onder druk gezet. Het ziet er echter niet naar uit dat er in oktober een nieuw akkoord wordt bereikt over de Metalektro cao.