Stakingen woensdag 20 juni 2018 bij VDL, Fokker en ASML

Er wordt gestaakt bij een aantal bedrijven in de techniek op woensdag 20 juni 2018. Werknemers van onder andere ASML, VDL en Fokker zullen een 24 uur durende staking gaan houden op woensdag. Dit bericht werd maandag 18 juni bekend gemaakt door de vakbonden. Afgelopen week werden al stakingen uitgevoerd bij de DAF daarnaast was er ook een staking bij Fokker.

Metalektro
Het gaat hierbij om bedrijven en werknemers die actief zijn in de metalektrosector. De metalektro is de metaal- en elektrotechnische industrie. De werknemers en vakbonden willen in de nieuwe metalektro cao een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar. Daarnaast willen de werknemers meer zeggenschap en meer werkzekerheid. De metalektro cao is van toepassing op 150.000 werknemers.

Personeelstekort
Het is bekend dat verschillende bedrijven in de metalektrosector grote problemen hebben met betrekking tot het invullen van vacatures. Er staan veel vacatures open in de metaaltechniek maar ook in de installatietechniek en elektrotechniek. Het tekort aan personeel blijft waarschijnlijk de komende tijd voortduren. Dat denkt ook Loes Bezemer-Videler, zij is onderhandelaar van CNV Vakmensen. Ze geeft op de website van de FNV aan dat veel bedrijven dikke winsten maken. Het is volgens haar niet eerlijk dat “werknemers daar onvoldoende van meeprofiteren”.

Stakingen bij metalektrobedrijven

De geplande stakingen zullen plaatsvinden bij bedrijven uit de metalektrosector in het hele land. Er zullen stakingen plaatsvinden bij een aantal dochterbedrijven van VDL waaronder VDL Nedcar in Born. Ook zullen er stakingen worden uitgevoerd bij ASML en Fokker. Verder wordt er ook gestaakt bij Scania in Zwolle en Meppel, Wärtsilä in Zwolle, Damen Shipyard en Heerema Zwijndrecht.