Metalektro stakingen bij ASML en DAF op donderdag 31 januari en vrijdag 1 februari 2019

De stakingen voor de grootmetaalsector gaan door. Op donderdag 31 januari 2019 en vrijdag 1 februari worden ook stakingen gehouden. Deze stakingen vinden plaats bij chipmachinefabrikant ASML maar ook bij truckbouwer DAF leggen de werknemers het werk neer. Dat heeft de vakbond FNV aangekondigd. Daarnaast zijn er in Nederland ook acties bij de locatie van Scania in Zwolle. Er moet een nieuwe grootmetaalcao tot stand komen. De grootmetaalcao wordt ook wel de metalektrocao genoemd.

Metalektro cao
De werknemers die werken in de grootmetaal zijn al geruime tijd ontevreden. De vakbonden die de werknemers vertegenwoordigen willen een hoger loon voor de werknemers die onder de metalelektro vallen. Ook moeten werknemers meer invloed krijgen op de werktijden die ze maken. De vakbond FNV pleit voor een jaarlijkse loonstijging van 3,5 procent met een bodem van 1000 euro. Daarnaast wil deze vakbond afspraken maken in de Metalektro cao over balans tussen werk en privé in de cao.

Grootmetaal cao
Volgens werkgeversorganisatie FME komen de werkgevers in de grootmetaal de vakbonden goed tegemoet met hun huidige loonbod. De werknemers zouden ook de andere voorwaarden volgens FME als een goede ontwikkeling moeten accepteren. Zowel de werkgevers als werknemers komen niet dichterbij elkaar. Onder de Metalektrocao vallen in totaal 150.000 werknemers. Deze zijn werkzaam in de metaalindustrie bij verschillende bedrijven. Daarom is het belangrijk dat er een goede grootmetaal cao tot stand komt. Dit lijkt echter verder weg dan ooit stelde FME onlangs toen de vakbonden de voorstellen van de werkgevers van tafel gooiden.