Loopbaanoriëntatie in januari 2024

De arbeidsmarkt van Nederland is in beweging. Dat is niet verwonderlijk want de afgelopen jaren en maanden is er veel veranderd. Niet alleen op het gebied van wet- en regelgeving maar ook op het gebied van technologie en automatisering. Dat heeft er voor gezorgd dat bepaalde functies meer datagericht zijn terwijl deze functies in het verleden juist meer gericht waren op persoonlijke communicatie. Deze ontwikkeling vind vooral plaats bij kantoorfuncties. Ook in de productie is er echter door automatisering veel veranderd. Machines nemen het werk over van mensen waardoor een deel van het productiepersoneel zich moet laten omscholen of bijscholen om voldoende kennis te hebben om aan het werk te blijven. Het is goed mogelijk dat werknemers en werkzoekenden door de huidige ontwikkelingen besluiten om hun loopbaan een nieuwe impuls te geven.

Loopbaanverandering

Een loopbaanverandering is in 2024 misschien wel een goede optie. Er is veel werk en bedrijven zijn vaak ook bereid om creatiever met cv’s en functie-eisen om te gaan. Omscholingstrajecten en bijscholingstrajecten worden veelvuldig aangeboden. Dat is natuurlijk mooi maar kan ook voor een soort keuzestress zorgen. Er is zoveel te kiezen en vrijwel in elke beroepsrichting lijken de banen voor het oprapen te liggen. Dat zorgt er voor dat je vooral goed moet kijken naar jezelf, je eigen competenties en ervaringen. Onderzoek vooral wat je zelf leuk vind om te doen. Waar haal je energie uit en welke werkzaamheden zijn minder geschikt voor jou als persoon? Door passend werk te doen en werkzaamheden uit te voeren waar je energie van krijgt kun je de komende tijd vooruit op de arbeidsmarkt.

Informatie inwinnen

Dat is natuurlijk gemakkelijk geschreven maar voor sommige mensen is het maken van een loopbaankeuze niet eenvoudig te maken. Dan zijn er gelukkig nog verschillende opties die je kunt toepassen. Allereerst is er veel informatie over banen te vinden op internet. Niet alleen functiebeschrijvingen geven een duidelijk overzicht van de werkzaamheden, ook filmpjes van bedrijven en sectoren maken duidelijk welke werkzaamheden je kunt verwachten. Ook kun je in gesprek gaan met werknemers die een bepaald interessant beroep uitvoeren waarin jij interesse hebt. Werkgevers zijn bovendien ook vaak bereid om informatie te verstrekken over loopbaanmogelijkheden. Bedrijven doen er tegenwoordig bijna alles aan om zichzelf als topwerkgever te promoten op internet en sociale media. Het verstrekken van informatie is daar een onlosmakelijk onderdeel van.

Beslissen

Het maken van een beslissing op het gebied van een loopbaan is voor veel mensen heel spannend. Als je de stap van informatie inwinning goed hebt genomen kun je de beslissing misschien wat makkelijker maken. Toch zijn er nooit 100 procent garanties dat de loopbaanstappen succesvol zullen zijn. Als je voor een bepaalde baan of een bepaald beroep kiest is het echter wel belangrijk dat je jezelf zo positief mogelijk inzet. Door een positieve energierijke werkhouding vergoot je de kans op succes. Je zult uiteraard nieuwe werkzaamheden moeten leren maar dat doe je vaak niet alleen. Samen met collega’s kun je er een succes van maken. Door te luisteren naar goede tips en feedback kun je vaak veel werkzaamheden aanleren op een manier die door ervaren werknemers al jaren is toegepast. Zo hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Daarnaast kun je door je andere loopbaanachtergrond soms ook een hele nuttige toevoeging zijn op de werkvloer.

Afwisseling als pluspunt

Tot slot is het natuurlijk zo dat de arbeidsmarkt veel meer in beweging is dan vroeger. Het aantal zzp’ers en flexwerkers op de arbeidsmarkt maakt duidelijk dat veel meer mensen op projectbasis werken of tijdelijk werk verrichten. Daardoor zijn veel mensen voortdurend aan het wisselen tussen werkgever en vaak ook tussen werkzaamheden. Deze afwisseling wordt lang niet altijd als onwenselijk beschouwd. Veel mensen kiezen er bewust voor om zelfstandig te werken of als gedetacheerde. De afwisseling wordt door deze ondernemers en personeelsleden juist als een pluspunt beschouwd.