Loonstrook 2020 voor veel werknemers gunstiger dan 2019

Het komende jaar zullen de meeste werknemers een hoger nettoloon over houden op hun salarisstrook. Dit heeft het ministerie van Sociale Zaken bekend gemaakt op woensdag 18 december 2019. Voor de meeste werknemers gaat de inkomstenbelasting omlaag. Dat komt door een hogere heffingskorting op de inkomstenbelasting. Ook de arbeidskorting gaat omhoog. Verder is er sprake van een overgang naar een tweeschijvenstelsel. Dat zorgt er voor dat mensen meer geld over houden bij hun salarisbetaling.

Niet alleen werknemers zouden meer geld overhouden. Mensen met een uitkering zouden namelijk ook meer geld overhouden omdat de netto-uitkering omhoog gaat. Daarnaast wordt ook de zorgtoeslag verhoogd. Op die manier merken de meeste mensen toch wat van de economische groei. Deze economische groei zal het komende jaar echter minder hard stijgen als in 2019 het geval was. In 2019 is de economische groei waarschijnlijk op 1,7 procent beland aldus het Centraal Planbureau. In het komende jaar zal de economische groei echter uitkomen op 1,3 procent.

De Nederlandse Bank heeft eerder aangegeven dat de economische groei in 2020 waarschijnlijk op 1,1 procent zal uitkomen. De economische groei is een belangrijk gegeven voor bedrijven maar ook voor consumenten. Een hogere economische groei betekent dat bedrijven meer omzet en marge draaien en daardoor ook hogere lonen kunnen bieden aan werknemers. De cao-lonen zijn in 2019 voor veel werknemers al omhoog gegaan.