CPB: werkloosheid gaat in 2020 omhoog

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft aangegeven dat de werkloosheid in 2019 nog laag zal blijven. Het komende jaar zal de werkloosheid iets gaan oplopen. Dit bericht werd woensdag 19 juni 2019 bekend gemaakt in de zogenaamde juniraming van het CPB. In 2019 zal Nederland een economische groei hebben van 1,7 procent. Dit noemt het Centraal Planbureau (CPB) een “standaard economische groei”. Deze economische groei is hoger dan de 1,5 procent die eerder werd verwacht.

Er is nog sprake van een grote werkgelegenheid ten opzichte van het niveau van economische groei. Meestal is de werkgelegenheid lager bij een dergelijk groeicijfer voor de economie. Toch zal de werkloosheid de komende tijd niet veel verder gaan afnemen. In 2020 zal een kleine stijging worden verwacht in de werkloosheid. Dat zou voor het eerst zijn in jaren. Alles hangt samen met de economische ontwikkelingen in 2019 en 2019 en het consumentenvertrouwen en ondernemersvertrouwen dat hiermee verbonden is. Dit vertrouwen in de economie blijkt echter zowel onder consumenten als bedrijven af te nemen. De economische spanningen die voortvloeien uit de handelsconflicten maken mensen bezorgd. Ook bedrijven stellen investeringen uit en nemen minder personeel aan.

Toch houden veel bedrijven de vacatures wel open op de arbeidsmarkt. Ze nemen echter geen werknemers aan of zetten mensen in op flexbasis. Dat betekent dat er veel werk is voor uitzendkrachten. Doormiddel van de nieuwe wet arbeidsmarkt in balans wil de overheid er echter op kunstmatige wijze voor zorgen dat bedrijven meer vaste contracten gaan bieden aan werknemers. De vraag is echter of dit zo werkt in de praktijk.