Lassen leren doe je in de praktijk eind 2022

Er worden in Nederland verschillende opleidingen aangeboden voor lastechniek. De meeste opleidingen behandelen een speciale lastechniek zoals TIG lassen, MIG lassen, MAG lassen en BMBE lassen. Allemaal mooie opleidingen die oplopen van niveau 1 tot en met niveau 4. Het behalen van een lasopleiding is echter slechts 1 aspect. Het geeft natuurlijk aan dat je veel geoefend hebt en dat je verschillende lasposities hebt uitgeprobeerd. Daarnaast weet je wat van de voorbewerking en weet je ook welke toevoegmaterialen en beschermgassen je kunt gebruiken voor bepaalde lasprocessen en inerte en actieve metalen en legering. Allemaal hele belangrijke kennis maar lassen leer je toch echt in de praktijk.

Het komt heel vaak voor dan mensen van jongs af aan hebben geleerd om te lassen bijvoorbeeld omdat in de garage of het klushok een lastoestel stond of staat. Een handige vader, moeder, broer, zus, buurman of noem maar op kan een ideale persoon zijn die het lassen kan aanleren. Herhaling is hierbij heel belangrijk. Je weet op een gegeven moment hoe je een lastoestel moet instellen en hoe je hierbij rekening moet houden met plaatdiktes en lassnelheid. Allemaal praktijkervaring die je leert door veel te doen. Eigenlijk zou elke beginnend lasser eerst veel moeten oefenen en meters moeten maken in het lassen. Daarna zou men dan een lasdiploma kunnen halen. Die behaal je dan bovendien ook sneller omdat je al basiskennis hebt en gevoel hebt ontwikkeld voor het lasproces.

Na het behalen van je lasdiploma beschik je dan over zowel de theorie en de praktijk. Je hebt verschillende producten en constructies gemaakt thuis en kunt misschien ook wat foto’s van je werkstukken tonen. Allemaal belangrijke aspecten die in een sollicitatie voor een lasfunctie van belang kunnen zijn. Heb je wel wat geoefend met lassen en ben je op zoek naar een BBL traject als constructiebankwerker lasser? Dan kun je ook altijd contact opnemen met Technicum. Dat kan via de knop BBL Technicum in de menubalk. Ervaren lassers kunnen reageren via de knop vacatures Technicum.