Alle Nederlandse huishoudens moeten in 2050 volledig energieneutraal zijn. Dit geven de onderhandelaars aan de klimaattafel Gebouwde Omgeving aan. Het is echter volledig onduidelijk hoe deze ambitieuze doelstelling verwezenlijkt moet worden. De overheid lijkt vooralsnog doormiddel van de belastingverhoging op aardgas woningeigenaren te willen prikkelen om meer te investeren in de energietransitie. De klimaattafel ‘Gebouwde Omgeving’ geeft aan dat de belasting op aardgas maar liefst 75 procent zal toenemen tot 2030.
Investeren in groene producten
Het Centraal Planbureau had vorige week al aangegeven dat ze zich afvraagt hoe Nederland het voor elkaar krijgt om alle woningen en utiliteit van het aardgas af te krijgen en duurzame energiebronnen te laten gebruiken. Het benoemen van een ambitie is slechts één ding en het nakomen van de ambitie is het tweede aspect. Volgens de experts aan de klimaattafel moeten mensen in 2018 al beginnen met het investeren in ‘groene producten’. De belasting op elektriciteit gaat met meer dan de helft dalen de komende tijd. Daarom wordt het interessanter om in een huis te koken op een inductiekookplaat op basis van groene stoom. Ook wordt het aantrekkelijker om een hybride ketel of hybride warmtepomp aan te schaffen zodat er minder gebruik wordt gemaakt van aardgas.
Hybride techniek als tussenoplossing
Een hybride oplossing is in de praktijk meestal een oplossing waarin in eerste instantie gebruik wordt gemaakt van een groene energiebron en in tweede instantie van een vervuilende fossiele energiebron zoals aardgas. Een hybride oplossing in de verwarmingstechniek is dus niet geheel aardgasvrij. Dat betekent dat iemand die gebruik maakt van een hybride ketel of hybride warmtepomp wel aangesloten moet zijn op het aardgasnetwerk. Als men volledig gebruik kan maken van een warmtepomp dan is een aardgasaansluiting over het algemeen niet nodig. In dat geval heeft men een nog grotere stap gemaakt in het energieneutraal maken van een woning of ander gebouw.
Werk in de energietransitie
De energietransitie kost geld maar ook tijd en veel werk. In 2018 is er al sprake van een tekort aan technisch personeel in de installatietechniek en elektrotechniek. Juist deze sectoren zijn belangrijk voor de energietransitie omdat verwarmingstechniek behoort tot de installatietechniek en het plaatsen van zonnepanelen en Ledverlichting behoort juist tot de elektrotechniek. Daarom zijn deze sectoren voor de toekomst van de energietransitie van groot belang. Het personeelstekort in deze sectoren kan echter wel voor problemen zorgen in het behalen van de doelstellingen van het klimaatakkoord. Men kan wel geld beschikbaar maken maar dan heeft men nog wel ervaren krachten nodig om de hernieuwbare energiebronnen te installeren.