KCAF: proefproject funderingslabels stopgezet in november 2020

Funderingslabels zijn sinds kort in het nieuws. Deze labels moeten informatie verschaffen over de kwaliteit van de funderingen van woningen. Op zich een goed initatief want de meeste mensen kijken vooral naar de zichtbare delen van een woning als ze op huizenjacht gaan. Een funderingslabel zou er voor moeten zorgen dat mensen niet geconfronteerd worden met hoge kosten voor het herstel of zelfs vervangen van een fundering.

Nut funderingslabel

Daarom zou een funderingslabel veel nut hebben op de woningmarkt. Er werd een proefproject gestart om huizen te voorzien van funderingslabels. Dit project is echter voortijdig stopgezet nadat er klachten over dit label binnenkwamen. Initiatiefnemer Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) maakte daarop bekend dat er naar andere mogelijkheden zal worden gezocht om inzicht te krijgen in wat de staat is van woningfunderingen.

Proefproject funderingslabel

Het funderingslabel werd vorige maand als een proefproject  gestart. Daarbij werd gebruik gemaakt van beschikbare data over de kwaliteit van funderingen. Een fundering werd daarop in een categorie ingedeeld. In totaal zijn er vijf verschillende categorieën. Na de testfase die vorige maand van start ging werd informatie opgevraagd over de fundering van 850.000 woningen.

Omdat er misstanden en klachten ontstonden over de informatie met betrekking tot het label van bepaalde woningen is het proefproject stopgezet. Verschillende mensen waren het niet eens over het label dat hun woning had gekregen. De testfase zou lopen tot december. Nu deze testfase voortijdig is stopgezet zal onderzoek worden gedaan naar een effectievere methode om de kwaliteit van de funderingen in kaart te brengen.