Jongeren hebben in 2022 aanzienlijk minder WW-uitkeringen aangevraagd

In de eerste tien maanden van 2022 hebben in Nederland 29.700 jongeren tot 27 jaar een WW-uitkering aangevraagd. Dit aantal ligt dertig procent lager dan in dezelfde periode van 2021. Dit is maandag 19 december 2022 naar voren gekomen uit cijfers die bekend zijn gemaakt door uitkeringsinstantie UWV. Met name in de regio’s Midden-Limburg, Midden-Brabant en een aantal gebieden in Noord-Holland en Zuid-Holland is het aantal aanvragen voor WW onder jongeren afgenomen. In de genoemde regio’s is het aantal WW-aanvragen zelfs gedaald met 35 procent tot 40 procent.

Deze daling is goed nieuws. De afgelopen jaren is er juist een stijging geweest in het aantal WW-aanvragen onder jongeren. Doordat de coronapandemie was uitgebroken en de overheid hiervoor verschillende maatregelen had ingevoerd kwam de arbeidsmarkt in Nederland er heel anders uit te zien. Jongeren werden dikwijls ontslagen omdat ze vaak op flexibele basis aan de slag waren. Bovendien waren veel jongeren aan de slag in sectoren die behoorlijk hard werden geraakt door de maatregelen die de overheid tegen corona had ingevoerd. Hierbij kun je denken aan winkels en horeca-ondernemingen.

Nu de coronamaatregelen grotendeels zijn verdwenen trekt ook de flexibele arbeidsmarkt weer aan en dat is juist goed nieuws voor jongeren. Die hebben te maken met een toename in de vraag naar personeel. Eerder deze maand is uit cijfers van het CBS al naar voren gekomen dat ook in andere leeftijdsgroepen het aantal WW-aanvragen is gedaald.