Isolatie nieuwbouwwoningen slecht voor mobiel bereik in 2018

Nieuwbouwwoningen worden steeds beter geïsoleerd. Dat is natuurlijk goed wat zo verdwijnt er weinig warmte uit de woningen. Met name balanswoningen, passiefhuizen en nulwoningen hebben een uitstekende isolatie en een hoge kierdichtheid. Daardoor wordt er veel bespaard op de energierekening. De hoge isolatiewaarde zorgt er voor dat er een zuinig energielabel kan worden versterkt. Dit zijn allemaal positieve ontwikkelingen. Er zijn echter ook een paar zaken waar een oplossing voor moet worden gevonden. Zo is een goede isolatie minder gunstig voor mobiele netwerken. Draadloze verbindingen zoals telecomnetwerken en radiogolven die van buiten de woning naar apparaten in de woningen worden verstuurd worden verstoord door de isolatiewaarde.

Isolatie en mobiel netwerk
Mensen die net een nieuwbouwhuis hebben aangeschaft kunnen er achter komen dat ze met hun mobiele telefoon een minder goed bereik hebben. De thermopane ramen zijn inmiddels in drie lagen uitgevoerd om koudebruggen te beperken en de isolatiewaarde te verhogen. Ook de betonnen muren zijn vaak voorzien van extra isolatie. De signalen voor de mobiele telefonie kunnen daardoor nauwelijks de woningen binnendringen. Peter Spijkerman, directeur-hoofdinspecteur van het Agentschap Telecom geeft aan dat consumenten steeds minder gebruik maken van de vaste lijn. In plaats daarvan wordt meer gebruik gemaakt van mobiele netwerken.

Vaste telefoonlijn

Zelf heeft hij ook een nieuwbouwwoning maar maakt hij nog wel gebruik van een vaste telefoonlijn. Veel mensen doen dat niet en zijn volledig overgestapt op mobiel bellen. Een vaste telefoonlijn heeft echter wel voordelen want, naast een beter bereik, kan iedereen opnemen. Vaak zijn er op een vaste lijn meerdere telefoons aangesloten. Op dit moment is een vaste lijn nog de beste garantie voor een goed telefonienetwerk. Veel telecombedrijven hebben nog geen oplossing voor de slechte bereikbaarheid van mobiele telefonie in goed geïsoleerde woningen. Daar zijn telecombedrijven wel mee bezig.