Speciale metaalsoorten en legeringen moeten buiten Amerikaanse importheffingen vallen in 2018

De Duitse minister van Economie en Energie Peter Altmeier geeft aan dat de Verenigde Staten waarschijnlijk in de problemen zullen komen met betrekking tot de importheffingen op bijzondere staallegeringen en metalen. Duitsland is een grote staalproducent en produceert naast het bekende koolstofstaal ook bijzondere legeringen die niet in Amerika worden geproduceerd. Deze legeringen en metalen vormen geen bedreiging voor de Amerikaanse staalproducenten en metaalproducenten omdat Amerika eenvoudigweg niet de mogelijkheid heeft om deze metaalproducten en legeringen te vervaardigen.

Importheffingen raken Amerikaanse bedrijven
Amerikaanse afnemers van deze legeringen en metalen zullen dus in de toekomst door de hoge importheffingen genoodzaakt zijn om een hogere prijs te betalen voor de Duitse kwaliteitsproducenten. Dat is de inschatting van de Duitse minister van Economie en Energie. De Amerikaanse bedrijven die het betreft zouden alleen maar kunnen werken met specialistisch metaal dat afkomstig uit Duitsland. Het bericht van de Duitse minister werd zaterdag 2 juni 2018 gepubliceerd in de Rheinische Post op basis van een interview dat eerder met Altmeier is gevoerd. Hij geeft aan dat hij niet verwacht dat de VS in staat is om de speciale Duitse staalsoorten zelf te gaan produceren.

Metaalsector
Dat betekent dat Amerika op bepaalde gebieden afhankelijk zal blijven van de Duitse industrie en dan hebben importheffingen juist een tegenovergesteld effect. Dan beschermen de importheffingen niet de eigen markt maar beschadigen ze de markt. De Amerikaanse bedrijven zullen namelijk de prijzen van het Duitse staal moeten verwerken in hun eigen afzetprijzen die daardoor ook omhoog gaan. De importheffingen die de VS heeft ingevoerd op staal is 25 procent en aluminium 10 procent uit het buitenland zorgen er dus ook voor dat Amerikaanse bedrijven meer moeten betalen voor deze producten wanneer de producenten in Amerika niet of onvoldoende kunnen leveren. In plaats van de Amerikaanse metaalsector te steunen kan er juist uit deze sector kritiek komen op de plannen van Donald Trump. Hij zal wellicht door zijn eigen staalproducenten en metaalverwerkende bedrijven worden gedwongen om de importheffingen op bepaalde soorten metaal en legeringen aan te passen of zelfs geheel te schrappen.