Amerikaanse aluminiumproducent wil dat importheffingen op aluminium worden opgeheven in 2018

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa wil dat de importheffingen van 10 procent op geïmporteerd aluminium worden opgeheven. De importheffing werd eerde door de Amerikaanse president Donald Trump in het leven geroepen om het voor buitenlandse aluminiumproducenten moeilijker of duurder te maken om hun producten aan Amerikaanse afnemers te verkopen. Trump wil dat Amerikaanse bedrijven aluminium kopen bij Amerikaanse aluminiumproducenten. Dat wil de Amerikaanse president ook voor staal en andere grondstoffen.

Overheid en bedrijven
Het blijkt echter dat veel bedrijven in Amerika niet zitten te wachten op deze inmenging van de overheid. Zo ook Alcoa die onder andere metaal levert voor de blikjes van Coca-Cola tot aan de vliegtuigen van Boeing. Het bedrijf kocht tot voor kort aluminium in van verschillende landen over de wereld. Nu de importheffingen van kracht zijn gegaan kost dit aluminium gemiddeld 10 procent meer vanwege de Amerikaanse importheffingen. Om die reden wil Alcoa af van de importheffingen en heeft ze hiervoor een verzoek ingediend bij het Amerikaanse ministerie van Handel.

Aluminium productie
Het grote probleem van aluminium verwerkende bedrijven in Amerika is de beperkte beschikbaarheid van aluminium in Amerika. Zo beweert Alcoa dat een groot deel van het aluminium dat dit bedrijf nodig heeft voor haar productie onvoldoende aanwezig is in Amerika. Het bedrijf wil een vrijstelling aan vragen voor 39.500 ton aluminium in 2018. Hierbij zou de Canadese dochteronderneming van Alcoa het metaal moeten leveren. Door Alcoa wordt namelijk in Canada meer aluminium geproduceerd dan in de VS. Om die reden wordt het bedrijf hard geraakt door de ingevoerde tarieven.