Merkel hoopt op vrijstelling Amerikaanse importheffingen op staal in 2018

Angela Merkel geeft aan dat ze hoopt dat er een overeenkomst wordt gesloten met Amerika zodat Europa vrijstelling kan krijgen voor de importheffingen die Trump in 2018 wil doorvoeren op staal en aluminium. De Duitse bondskanselier hoopt nog altijd dat er een overeenkomst mogelijk is met de Amerikaanse president. Europa en Amerika zijn zowel importeur als exporteur van producten aan elkaar. Merkel wil graag in gesprek met de Amerikaanse regering over dit onderwerp.

Toch moet Europa klaar staan om een goede reactie te geven op de eenzijdige oplegging van de tarieven vanuit Amerika. Het is echter wel zo dat de Europese Unie dit liever niet wil. De EU wil net als Canada en Mexico in 2018 vrijstelling van de importheffingen. Amerika heeft voor de landen die niet onder de vrijstelling vallen een importheffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium in de planning.

Deze importheffingen zullen waarschijnlijk over twee weken worden ingevoerd. Als de EU er niet uit komt met Amerika zullen tegenmaatregelen vanuit Europa onafwendbaar zijn. Voor het zover is worden nog gesprekken gevoerd. Amerika wil op haar beurt juist dat Europa de handelstarieven en -barrières opheft die op dit moment nadelig zijn voor producenten vanuit de VS.