Iran wil olie- en gasindustrie uitbouwen na opheffen sancties in 2015

Het land Iran heeft zich de afgelopen jaren internationaal weinig kunnen ontplooien op het gebied van de verkoop van olieproducten en gasproducten. Dit kwam door de boycots die door verschillende landen werden opgelegd. Doormiddel van de boycots wilden de landen (waaronder Amerika) er voor zorgen dat Iran haar ambities voor het maken van een atoombom zou stoppen. Recent zijn er op politiek gebied aanzienlijke veranderingen doorgevoerd tussen Amerika en Iran.

Het lijkt er op dat het akkoord tussen de twee landen er voor gaat zorgen dat financiële tegoeden van Iran vrijgegeven worden en dat Iran bovendien weer olieproducten en gasproducten kan verkopen en transporteren naar andere landen. In ruil voor het opheffen van de boycots wordt Iran ‘opgeroepen’ om haar ambities voor het ontwikkelen van een atoombom te stoppen. Daarnaast moeten internationale waarnemers de mogelijkheid krijgen om in Iran inspecties uit te voeren als men vermoed dat ergens aan atoomwapens wordt gewerkt.

Dat het akkoord tussen Iran en Amerika vooral voor Iran goed uitpakt is duidelijk. Amerika neemt genoegen met weinig concrete beloften en geeft Iran daarvoor in ruil alle bevroren tegoeden terug en bovendien ook de mogelijkheid om internationaal meer handel te drijven. Voor de bevolking van Iran is dit natuurlijk goed nieuws want die hebben veel geleden onder de financiële druk van de boycots. Iran behoort namelijk tot de grootste olieproducenten van het Midden-Oosten. Door de boycots werden niet alleen bedrijven maar ook de burgers geraakt en daar lijkt nu een einde aan te komen.

Door het opheffen van de Westerse sancties kan Iran haar olie- en gasindustrie laten groeien. Het land heeft ambities en wil over vijf jaar een aantal projecten op energiegebied ontplooien met een gezamenlijke waarde van 185 miljard dollar, dit is omgerekend ongeveer 169 miljard euro. Het zou hierbij gaan om ongeveer vijftig olie- en gasprojecten die gaan lopen tot 2020 als de contracten worden ondertekend. Dit werd donderdag 23 juli 2015 bekend gemaakt door de Iraanse minister van Industrie, Mijnbouw en Handel. Hij deed de uitspraak op een conferentie in Wenen. Pas in de loop van 2015 zal duidelijk worden om welke projecten het precies zal gaan. De regering in Teheran heeft grote Westerse olieconcerns uitgenodigd om met het land zaken te gaan doen. Shell en BP hebben al aangegeven dat ze open staan voor handelsbetrekkingen.

Reactie van Technisch Werken
Politiek ligt het akkoord tussen Iran en Amerika zeer gevoelig. Als we deze politiek buiten beschouwing laten en puur kijken naar de petrochemische industrie dan is het akkoord met Iran eveneens bijzonder. De olieprijs is wereldwijd niet bepaald hoog en er lijkt ook niet een dusdanig hoge vraag naar olie te ontstaan dat het product schaarser wordt en de prijs onvermijdelijk omhoog zal gaan. Nee, de olieprijs staat onder druk en de olieproducerende landen waaronder de landen van de OPEC, Rusland en Amerika zijn in eerste instantie niet van plan om de olieproductie te verlagen. Nu ook Iran een belangrijke olieproducent en leverancier gaat worden, zal het wereldwijde olieaanbod alleen maar toenemen. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de prijs van olie. Buiten politiek gevolgen heeft de ‘deal’ tussen Amerika en Iran dus ook economische gevolgen en dat zullen de overige olieproducerende landen zeker merken.