Olieproductie Iran in 2016 op niveau van voor de economische sancties

De olieproductie van Iran is na het wegvallen van de economische sancties enorm toegenomen. Het gaat zelfs zo goed met de Iraanse olieproductie dat het productieniveau van voor de economische sancties bijna is bereikt.  Dit maakte het Iraanse ministerie dat verantwoordelijk is voor de olieproductie bekend. In juni van dit jaar zal volgens Iran al het niveau worden bereikt van voor de internationale sancties tegen het land van kracht werden.

De olieproductie van Iran was voor de economische sancties circa 4 miljoen vaten per dag. In januari 2016 werden de economische sancties echter afgeschaft. Daardoor kon Iran aan veel meer landen olie verkopen. Het land heeft daarom haar olieproductie verhoogd. In april 2016 is de Iraanse olieproductie al ruim 3,5 miljoen vaten per dag. Iran doet haar uiterste best om weer een belangrijke positie op de oliemarkt te krijgen. Daarbij trekt het land zich weinig aan van de lage olieprijs op dit moment.

Iran is zelfs tegen afspraken voor het bevriezen van de olieproductie. Saudi-Arabië en Rusland hebben eerder wel de wens voor een productieplafond voor de oliemarkt uitgesproken.  Iran wil dit eerst niet. Pas als Iran het oude productieniveau van voor de economische sancties eenmaal heeft bereikt gaat het land eventueel akkoord met een bevriezing van de olieproductie.

Reactie van Technisch Werken

Iran wil natuurlijk de markt die ze heeft verloren door de economische sancties weer terugwinnen. Dat is logisch en men kan Iran dat niet kwalijk nemen. De andere olieproducerende landen zullen daardoor marktaandeel moeten afstaan. Dat willen ze natuurlijk niet en daarom zullen ze er bij Iran op aandringen om akkoord te gaan met een productieplafond voor de olie. Dit akkoord lijkt nu buiten Iran om te worden gesloten.  De vraag is natuurlijk of de landen zich aan dit akkoord gaan houden. Er spelen namelijk veel financiële en politieke aspecten een rol.