Olieprijzen maandag 18 januari 2016 omlaag door wegvallen sancties Iran

Afgelopen weekend zijn de sancties tegen Iran opgeheven. Door het opheffen van de economische sancties kan Iran zich vrijer bewegen op de wereldmarkt. Omdat olie het belangrijkste exportproduct is van Iran verwacht men dat Iran grootschalig haar olie op de markt gaat aanbieden. De oliemarkt is wereldwijd echter al verzadigd. Er is een overschot aan olie en de vraag naar olie neemt nog steeds niet toe. Daardoor zal de olieprijs naar verwachting nog verder dalen als Iran intensiever aan de oliehandel op de wereld deelneemt.

Olieprijs maandag 18 januari 2016
Op maandag 18 januari 2016 stond de prijs voor een vat olie om 7:00 op 28,40 dollar per vat op de termijnbeurs in Londen. Dit is een daling van 1,9 procent terwijl eerder de olieprijs al op een dieptepunt kwam van 27,67 dollar. Amerikaanse olie werd 1,6 procent goedkoper. De prijs van een vat Amerikaanse olie kwam uit op 28,95 dollar per vat.

Reactie van Technisch Werken
Het lijkt er steeds meer op dat de sancties en politieke conflicten in eerste instantie niets met de oorlogvoering te maken hebben maar veel meer over politieke en economische verhoudingen wereldwijd. Het is nog steeds onrustig in het Midden-Oosten en midden in deze onrust ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden tussen Amerika en Iran om vijanden te verslaan. Vervolgens worden de economische sancties in een snel tempo opgeheven en blijkt Iran binnen een paar maanden haar atoomprogramma drastisch te hebben aangepast.

Iedereen spreekt van een geweldige ontwikkeling maar zijn we niet jaren lang gewoon voor de gek gehouden. Er zijn eigenlijk een aantal belangrijke ontwikkelingen die tot deze uitkomst hebben kunnen leiden. De eerste is dat Amerika Iran gewoon economisch kort heeft gehouden ten gunste van bijvoorbeeld haar andere bondgenoot Saoedi Arabië en dat Iran eigenlijk nooit een serieuze atoomdreiging is gaan vormen. Amerika merkt nu dat Saoedi Arabië geen betrouwbare bondgenoot is en probeert nu samen te werken met Iran.

Een andere lezing is dat Iran nauwelijks haar atoomambities heeft bijgesteld maar dat Amerika baat heeft bij een betere samenwerking met Iran en gewoon de gok maar gaat wagen om met het land samen te werken. In de hoop dat er politieke hervormingen plaats gaan vinden en de bevolking liberaler gaat worden.

Als men even nadenkt kan men veel meer potentiële oorzaken bedenken voor de politieke omslag die er plaatsvind tussen Iran en Amerika. De olie speelt daar natuurlijk ook een grote rol in. De samenwerking met Iran en de mogelijkheden van Iran om olie op de oliemarkt te verkopen hebben een enorme uitwerking op de olieprijs.