Iran wil geen olieproductieverlaging in 2016

Iran is na het wegvallen van de economische sancties van plan om de olieproductie aanzienlijk op te voeren. Het land is nu al met verschillende internationale bedrijven in onderhandeling over het starten en het uitbreiden van  de samenwerking. De economische sancties stonden deze samenwerking altijd in de weg. Nu Iran kan samenwerken in de oliemarkt met verschillende oliemaatschappijen wil het land deze kansen benutten en haar aandeel in de wereldwijde oliehandel vergroten.  Iran is daarom zeker niet van plan om de olieproductie te bevriezen om zo de olieprijzen naar een lager niveau te brengen.

Saudi-Arabië en Rusland hadden eerder voorgesteld om de productie niet verder te verhogen. Dit voorstel is volgens de Iraanse olieminister voor Teheran ”onrealistisch”. Volgens de minister van Iran is het ”belachelijk” dat van Iran gevraagd wordt om de olieproductie niet verder op te voeren. Het land ziet nu eindelijk kans om te groeien en die kans wil Iran benutten ookal gaat de olieprijs door de verhoogde olieproductie eerder dalen dan stijgen.

Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar spraken vorige week echter af dat zij hun olieproductie gaan bevriezen. Deze landen willen de olieproductie op het niveau van januari 2016 houden en niet meer produceren dan in die maand werd geproduceerd. Deze afspraak wordt uitgevoerd mits de andere olieproducerende landen hetzelfde met hun productieniveau doen.

De instelling van deze landen staat haaks op de houding van Iran. Desondanks staat Iran wel positief tegenover afspraken om de oliemarkt te stabiliseren. Het land heeft echter niet te kennen ggegeven dat ze mee wil doen aan de bevriezing van de olieproductie. Saudi-Arabië heeft dinsdag 23 februari 2016 wel laten weten dat ze de olieproductie niet zal verlagen. Dit maakte Saudi-Arabie bekend op een energieconferentie in Houston. Het land heeft deze keuze bewust gemaakt omdat andere landen waarschijnlijk niet mee zullen doen bij het maken van afspraken over het aanpakken van het overaanbod aan olie op de markt.

Reactie van Technisch Werken

De oliemarkt is een groot politiek spel.  Rusland houdt het niet lang vol om de olie tegen een lage prijs te verkopen. De OPEC landen zijn verdeeld. Saudi-Arabie is een grootmacht binnen de OPEC en ziet nu Iran haar invloed binnen dit oliekartel toenemen. Ook Irak laat nu van zich horen op de oliemarkt.  Dat zorgt voor spanningen tussen de landen.  Het effect op de olieprijs is behoorlijk.  De kans is groot dat de olieprijs nog niet op haar dieptepunt is gekomen.