Duurzame elektrische stroom opslaan in auto-accu’s

Duurzame elektrische energie kan onder andere worden opgewekt met windturbine’s en zonnepanelen. Deze technische systemen kunnen echter niet een constante hoeveelheid elektrische stoom opwekken omdat de hoeveelheid elektrische stroom die wordt opgewekt met windmolens en zonnepanelen afhankelijk is van het weer.  Het weer veranderd daarom heeft men op het ene moment meer rendement dan op een ander moment. Als er veel wind en zon is wordt er meer elektriciteit opgewekt. De hoeveelheid energie kan hoger zijn dan de behoefte aan elektrische energie. Het is echter een uitdaging voor engineers om een oplossing te vinden voor de opslag van elektrische energie.

Nu start men in Utrecht met het opslaan van een overschot aan elektrische energie in de accu’s van elektrische auto’s. Dit is begon als een klein project maar is uitgegroeid tot een behoorlijk project. Er is overeenstemming bereikt over de aanleg van duizend laadpalen die gekoppeld worden aan ten minste duizend elektrische auto’s. In de wijk Lombok in Utrecht is men al gestart met het inzetten van de accu’s van elektrische auto’s als stroombuffer. De elektrische stroom die opgeslagen is in de accu’s van de elektrische auto’s kan worden gebruikt voor het leveren van elektrische stroom aan andere elektrische apparaten.

In februari 2016 staan er nog vijftien laadpalen in Utrecht. Hiervan maken vijftig elektrische auto’s gebruik. De stroom voor deze laadpalen wordt opgewekt door 400 zonnepanelen. Men gaat het aantal laadpalen verhogen en dat heeft ook gevolgen ook gevolgen voor het aantal zonnepanelen. Het aantal zonnepanelen moet in Utrecht flink omhoog.

Bij het project voor het terugleveren van elektrische stroom door de accu’s van elektrische auto’s te benutten zijn verschillende bedrijven en instellingen betrokken. De gemeente Utrecht, Stedin, General Electric en automerken Renault en Nissan werken er aan mee.

Reactie van Technisch Werken

Dit is een voorbeeld van een creatieve oplossing voor het opslaan van duurzame elektriciteit.  Als dit werkt wordt niet alleen duurzame elektrische energie effectief benut, het gebruik van elektrische auto’s wordt ook bevordert.  Geen wonder dat aan dit project ook automerken deelnemen. Er wordt aardig gegeïnvesteerd dus de betrokken partijen moeten vertrouwen heb in de effectiviteit.