Iran koopt passagiersvliegtuigen van Boeing in 2016

Eerder deze maand werd al bekend gemaakt dat een luchtvaartmaatschappij uit Iran van plan was om passagiersvliegtuigen te kopen van het Amerikaanse bedrijf Boeing. InInmiddels is bekend dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing daadwerkelijk een deal heeft gesloten voor de aankoop van ongeveerbhonderd vliegtuigen. Deze deal is rond maar de Verenigde Staten moeten nog akkoord gaan met de verkoop.

Als de regering van de VS akkoord gaat met de deal dan is het voor het eerst dat Iran zo’n grote deal sluit met een Amerikaans bedrijf sinds het jaar 1979. In dat jaar vond de invoering van de Amerikaanse sancties tegen het land Iran plaats. De luchtvloot van Iran is verouderd.  Daarom heeft het land eerder dit jaar al een grote order geplaatst bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Deze overeenkomsten waren vorig jaar nog niet mogelijk maar doir het wegvallen van de economische sancties begin 2016 kunnen veel landen in de wereld wel weer zaken doen met de regering van Iran en de bedrijven in dat land. De sancties tegen Iran werden voor een groot deel opgeheven nadat de grootmachten en Iran een akkoord hadden bereikt over het Iraanse nucleaire programma.

Iran en Boeing hebben samen de overeenkomst getekend voor de verkoop van de passagiersvliegtuigen. Ze wachten echter nog op goedkeuring van de Amerikaanse regering. Alsvdat akkoord er komt kan er een schema worden gemaakt voor de productie van de vliegtuigen en de levering daarvan. Het is onbekend hoeveel Iran betaalt voor de vliegtuigen van Boeing.

Iran heeft op dit moment 250 passagiersvliegtuigen hiervan moeten er 230 worden vervangen. Dit heeft Ali Abdezadeh van de Iraanse civiele luchtvaartorganisatie aangegeven. In januari 2016 werd door Iran nog een overeenkomst gesloten met Airbus. Dit was een deal van 27 miljard dollar, omgerekend 24 miljard euro. Dit bedrag werd neergeteld voor de aankoop van 118 vliegtuigen van Airbus.