Airbus krijgt toestemming VS voor bouw vliegtuigen voor Iran in 2016

Vliegtuigbouwer Airbus heeft na het wegvallen van de economische sancties tegen Iran de samenwerking met dat land weer opgezocht. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat Airbus van Iran een grote order kan krijgen voor de bouw van passagiersvliegtuigen. Een mooie kans voor Airbus en een interessante deal voor Iran die hierdoor haar luchtvloot kon uitbreiden.  Echter, de Verenigde Staten moesten wel toestemming geven voor de bouw van in totaal zeventien passagiersvliegtuigen.

Amerikaanse vliegtuigtechnologie

De goedkeuring uit Washington lijkt misschien wat overdreven maar dat is het niet. Tot voor kort waren Amerika en Iran zowel economisch als politiek elkaars vijanden. Amerika heeft nu de internationale sancties opgeheven maar politiek is er nog steeds argwaan tussen de landen. De vliegtoestellen zitten barstende vol met technologie van Amerikaanse makelij, liet het Frans-Duitse bedrijf Airbus woensdag weten. Door de verkoop van de vliegtuigen aan Iran krijgt een voormalige vijand van Amerika deze technologie ook in handen. De techniek van burgervliegtuigen is op bepaalde punten gelijk aan de technologie van militaire vliegtuigen. Daarom is toestemming nodig van de Amerikaanse regering voor de verkoop van vliegtuigen aan Iran.

Toestemming van Amerika

Amerika geeft nu deze toestemming waardoor Airbus daadwerkelijk met de bouw van de vliegtuigen kan beginnen. Voor Iran is dit ook zeer wenselijk want dat land heheeft door de jarenlange sancties in verband met haar atoomprogramma een sterk verouderde luchtvloot. Deze moet nodig worden gemoderniseerd en daarbij is de deal met Airbus een welkome oplossing. Veel vliegtuigen zijn dusdanig verouderd dat ze eigenlijk niet meer vergeleken kunnen worden met de modernste westerse vliegtuigen en technieken.

Airbus en Boeing

Airbus is niet de enige vliegtuigbouwer die zaken gaat doen met Iran. Ook zijn Amerikaanse concurrent Boeing heeft inmiddels een deal gesloten over de levering van vliegtuigen voor de burgerluchtvaart. In de VS is niet iedereen even enthousiast over de bouw en levering van vliegtuigen boordevol Amerikaanse technologie.  Er zijn ook mensen die willen voorkomen dat Iran de beschikking krijgt over de vliegtuigtechnologie. Toch lijkt dit een goedkeuring van de deak niet in de weg te staan. Ingewijden geven aan dat het Amerikaanse ministerie van Financiën binnen enkele dagen ook Boeing akkoord zal geven voor de eerste leveringen van vliegtuigen.