Chinese luchtvaartmaatschappij koopt in 2016 vliegtuigen bij Airbus en Boeing

De luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft orders geplaatst bij Boeing en Airbus voor de aanschaf van nieuwe vliegtuigen. Het bedrijf heeft voor een totaal van bijna 10 miljard dollar aan orders uitgezet bij Boeing en Airbus. China Eastern Airlines is de op één na grootste luchtvaartmaatschappij van China als men kijkt naar het aantal passagiers dat het bedrijf vervoerd. Het bedrijf wil fors uitbreiden op internationale routes.

Bij Airbus hebben de Chinezen een bestelling geplaatst voor twintig toestellen van het type A350-900. Als men kijkt naar de cataloguswaarde van de vliegtuigen dan is met deze bestelling een bedrag van krap 6 miljard dollar gemoeid.

Boeing heeft van het Chinese bedrijf een order voor vijftien Boeings 787-9 Dreamliners gekregen. Hiermee is een bedrag van ongeveer 4 miljard dollar gemoeid. Ook hierbij heeft men de cataloguswaarde bij de schatting gehanteerd.  Vermoedelijk ligt de daadwerkelijke aanschafprijs van de vliegtuigen iets lager. Meestal worden er kortingen bedongen door de partijen die de orders plaatsen. Daarom is het exacte bedrag van de orders niet bekend.

De vliegtuigbouwers Boeing en Airbus profiteren beide van de groeiende vraag naar vluchten in Azië. Het is goed mogelijk dat China de Verenigde Staten binnen twintig jaar zal inhalen als de grootste markt voor vliegtuigen.

Reactie van Technisch Werken

Weer een aantal bedrijven die grote orders hebben binnengehaald.  Een nieuw bewijs dat er nog volop geïnvesteerd wordt in de werldwijde economie. Goed dat er ook een Europees bedrijf tussen zit dat een deel van de vliegtuigen mag bouwen. Airbus maakte deze week al bekend dat ze productieproblemen heeft met een aantal vliegtuigmodellen.  Nu hopen dat het bedrijf probate oplossingen heeft bedacht voor deze problemen zodat het bedrijf productief aan de slag kan met de nieuwe orders.