Vliegtuigproducent Boeing leverde in 2017 recordaantal vliegtuigen

Vliegtuigproducent Boeing heeft in 2017 een goed jaar gedraaid. Afgelopen jaar werd door Boeing afgesloten met een recordlevering van het aantal toestellen. In 2017 werden door de vliegtuigproducent in totaal 763 commerciële vliegtuigen gebouwd en afgeleverd. In 2016 werden door Boeing nog 748 vliegtuigen gebouwd en geleverd.

De orderportefeuille van Boeing nam in 2017 ook toe met netto 912 bestellingen. Daardoor steeg de gehele orderportefeuille tot een recordniveau van 5.864 stuks. Boeing verkocht verschillende soorten vliegtuigen het afgelopen jaar. De vliegtuigbouwer geeft aan dat met name de kleinere modellen het goed deden in de verkoop. Het gaat hierbij om de 737 en de 787 Dreamliner. Hiervan werden 529 gemaakt en 745 besteld, ook dat zijn recordaantallen. Van de 787 Dreamliner werden 136 stuks geleverd. De orders in de orderportefeuille voor dit toestel kwamen uit op een totaal 94. De nieuwe bestellingen in de orderportefeuille van Boeing zorgen er voor dat het bedrijf voor zeven jaar werk tegemoet kan zien. Daar is een bedrag aan verbonden van 135 miljard dollar.

Boeing heeft aangegeven dat ze nu voor het zesde opeenvolgende jaar meer commerciële vliegtuigen heeft afgeleverd dan elke andere vliegtuigbouwer. De grote concurrent van Boeing is Airbus. Hoe de verhoudingen precies liggen tussen Airbus en Boeing zou de komende tijd moeten blijken. Volgende week worden van Airbus de cijfers verwacht met betrekking tot de productie.