Boeing gaat vliegtuigen produceren voor Iran in 2016?

Sinds het moment dat de economische sancties tegen Iran zijn opgeheven in 2016 zijn steeds meer landen en bedrijven bereid om handelsbetrekkingen met Iran aan te gaan. Iran is vooral gewild vanwege haar enorme olievoorraden. Daarnaast heeft Iran de gevolgen van de economische sancties goed gemerkt en zijn veel van haar producten en vervoersmiddelen verouderd. Bovendien vereist het veranderde handelsklimaat ook de nodige investeringen. Iran moet goed bereikbaar zijn voor toeristen, handelspartners en andere bezoekers die interesse hebben in het land.

De nationale luchtvaartmaatschappij Iranair wil daarom haar luchtvloot gaan uitbreiden. In juni 2016 staan Iran en Boeing op het punt om een grote order voor de productie en levering van nieuwe verkeersvliegtuigen te ondertekenen. Ingewijden hebben dit bekend gemaakt aan persbureau Reuters. De berichtgeving is historisch omdat het voor het eerst in tientallen jaren is dat Iran vliegtuigen gaat kopen van het Amerikaanse bedrijf. Het zal naar verwachting gaan om de aanschaf van meer dan honderd vliegtuigen door de luchtvaartmaatschappij Iranair.

Volgends een minister van Iran zal de overeenkomst binnen een aantal dagen gesloten worden en bekend worden gemaakt. Vliegtuigbouwer Boeing heeft inmiddels contact gehad met de Amerikaanse autoriteiten. Volgens Boeing zijn de gesprekken die gevoerd zijn tussen Irane n Boeing goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten. Een overeenkomst tussen de vliegtuigbouwer en Iran kan alleen worden gesloten als de Amerikaanse overheid dit toestaat. Sinds 1979 waren er handelssancties van kracht tegen Iran. Dit kwam doordat de Islamitische Revolutie voor een andere regering in Iran had gezorgd. De sancties zorgden er voor dat het land geen vliegtuigen kopen van Boeing.

De sancties tegen Iran bleven decennia lang van kracht. Hierdoor kwam Iran steeds meer in moeilijkheden. Bepaalde producten waren moeilijk te krijgen en de bevolking werd minder rijk. Vooral de ambities van Iran op nucleair gebied zorgden voor politieke problemen. Amerika was het oneens met de ontwikkeling van een nucleair programma door Iran. Nu hierover een akkoord is bereikt aan het begin van 2016 werd een groot deel van de sancties opgeheven. Iran heeft echter door de jarenlange sancties een verouderde luchtvloot die bovendien ook slecht onderhouden is. dit had mede te maken met het feit dat bepaalde onderdelen moeilijk te krijgen waren voor het land. Men verwacht dat Iran ongeveer 400 nieuwe vliegtuigen nodig heeft om haar luchtvloot verder uit te kunnen bouwen. In januari van 2016 werd al bekend gemaakt dat Iran 114 vliegtuigen koopt van het Europese Airbus.

Reactie van Technisch Werken
Politiek en handel gaan met elkaar samen. Daarbij moeten de regeringen van de verschillende landen naar hun bevolking een zo succesvol mogelijk beeld schetsen. Zowel Iran als Amerika hebben het wegvallen van de sancties benoemd als een succes. Als men hier kritisch naar kijkt trekt men duidelijk een andere conclusie. Voor Iran is het wegvallen van de sancties vooral een groot succes geweest. Amerika heeft hier slechts nauwelijks profijt van gehad. De aanpassingen in het nucleaire beleid van Iran zijn niet bijzonder groot. Het rendement van deze aanpassingen is voor Iran echter zeer omvangrijk. Iran kan nu met vrijwel alle landen en bedrijven in de wereld weer zaken doen. Deze positieve ontwikkeling kan echter ook voor een politiek gematigder koers zorgen voor het land. Dat is voor de bevolking van Iran en de bedrijven van Iran alleen maar beter.