IranAir tekent deal met Boeing op zondag 11 december 2016

IranAir heeft op zondag 11 december 2016 een overeenkomst ondertekend met de Amerikaanse vliegtuigproducent Boeing. De deal betrof de bouw en levering van tachtig passagiersvliegtuigen. Deze tachtig vliegtuigen worden door de vliegtuigmaatschappij uit Iran aangeschaft van de Amerikaanse vliegtuigproducent. De levering van de vliegtuigen is de grootste deal zijn tussen de VS en Iran na de Iraanse Revolutie in 1979. Het Iraanse staatsnieuws IRNA maakte het bericht over het ondertekenen van de overeenkomst bekend.

De deal heeft een looptijd van tien jaar en met de deal is een bedrag van 16,6 miljard dollar gemoeid. De vliegtuigbouwer produceert vijftig stuks van het type Boeing 737 en dertig stuks van het type Boeing 777 voor de luchtvaartmaatschappij van Iran. In de maand juni van 2016 werd door Boeing al bekend gemaakt dat het bedrijf een voorlopige overeenkomst getekend zou hebben met IranAir voor het verkopen van honderd vliegtuigen.

Farhad Paravesh de topman van de Iraanse luchtvaartmaatschappij heeft duidelijk gemaakt dat de overeenkomst goedgekeurd is door de Amerikaanse overheid. Er werd tussen Iran en AAmerika een zogenaamd akkoord gesloten over het nucleaire beleid van Iran. Dit akkoord wordt vooral gezien als een overwinning voor Iran. De relatie tussen Iran en Amerika is door dit zogenaamde nucleaire akkoord wel verbeterd. Ondanks dat werd in Amerika in de maand november nog een wetsvoorstel ingediend wat er voor zou moetenzorgen dat onder andere de verkoop van Amerikaanse commerciële vliegtuigen aan Iran moeilijker zou worden. In de praktijk blijkt echter dat het nog steeds goed mogelijk is om Amerikaanse vliegtuigen aan Iran te verkopen.