Installatietechniek vacatures nemen toe in 2018

Er komen steeds meer vacatures in de installatietechniek en elektrotechniek in 2018. De meeste bedrijven die in deze sectoren actief zijn merken dat ze meer opdrachten binnen krijgen van klanten. De toename aan opdrachten zorgt er voor dat hun orderportefeuille zo gevuld is dat ze het werk niet meer met hun eigen personeelsbestand aankunnen. Het personeel op de loonlijst en de flexibele schil van installatietechnische bedrijven is in 2017 in veel gevallen al gegroeid.

Vacatures in de installatietechniek en elektrotechniek
In 2018 is de arbeidsmarkt nog krapper geworden op het gebied van technisch personeel. Dat betekent dat er minder aanbod is van technisch personeel terwijl de vraag naar technische krachten juist toeneemt. Er is sprake van een vacatureoverschot in de installatietechniek en elektrotechniek. in 2018 staan al duizenden vacatures in deze sectoren open. De komende jaren zal het aantal vacatures alleen maar toenemen. UNETO VNI de brancheorganisatie van de bedrijven in de installatietechniek en elektrotechniek heeft al haar bezorgdheid geuit over deze ontwikkeling.

Nieuwbouw en energietransitie
De komende jaren krijgen installateurs het nog druk. Er is behoefte aan nieuwbouwwoningen op de woningmarkt. Deze behoefte zorgt er voor dat bouwbedrijven het drukker krijgen en daardoor ook installatiebedrijven die vaak als onderaannemer voor bouwondernemingen worden ingezet. Daarnaast krijgen installateurs het ook drukker vanwege de energietransitie. De energietransitie is in feite de omschakeling van vervuilende energiebronnen naar duurzame energiebronnen.

De overheid heeft voor woningen speciale richtlijnen opgesteld met betrekking tot het energiezuinig maken van woningen alleen zijn de meeste woningen nog lang niet energieneutraal. De meeste woningen hebben bijvoorbeeld nog een gasgestookte cv-installatie. Zelfs de meeste nieuwe woningen worden in 2018 nog voorzien van een gasgestookte hr-ketel. Nederland is dus nog lang niet van het aardgas af. Omdat het wel de bedoeling is om Nederland aardgasvrij te maken wacht er voor installatiemonteurs en elektromonteurs nog een flinke taak in de toekomst.

BBL en andere opleidingstrajecten
Veel bedrijven in de techniek merken dat ze met de huidige werving en selectiemethoden onvoldoende geschikte sollicitanten worden gevonden. Daarom gaan steeds meer bedrijven zich bezig houden met het opleiden en ontwikkelen van aankomende vakkrachten. Daarvoor gaan ze samenwerkingen aan met technische uitzendbureaus en opleidingsinstituten zoals ROC’s. Samen met deze organisaties ontwikkelen ze BBL trajecten en andere opleidingstrajecten om van leken techneuten te maken.