Vacatures in de bouw en installatietechniek eind februari 2018

De bouwsector in Nederland heeft het nog steeds heel druk aan het begin van 2018. De zachte winter zorgt er voor dat veel bouwbedrijven gewoon door kunnen blijven werken. Er is nog geen sprake geweest van vorstverlet. Dat is goed nieuws voor de mensen die deadlines moeten halen op bouwprojecten. De bouwproductie blijft hoog, dat merken ook de vele toeleveranciers zoals de prefab timmerbedrijven en de bedrijven die wapeningsstaal vlechten.

Installatietechniek
In de installatietechniek is het dubbel druk geworden. Deze sector had het al druk vanwege de vele nieuwbouwprojecten en renovatieprojecten maar daar zijn de winterklussen uiteraard bijgekomen. Hierbij kun je denken aan het controleren van cv-ketels en het repareren van storingen aan de centrale verwarmingsinstallaties. Iedere winter ontstaat er op dit gebied een piekdrukte. Dat zorgt er voor dat er een druk komt te staan op de planning van installatiebedrijven.

Energietransitie in de verwarming
Bovendien is er in de installatietechniek ook sprake van extra werk dat voortvloeit uit de energietransitie. Veel installatiebedrijven zijn bezig met het vervangen en verduurzamen van bestaande verwarmingsinstallaties door bijvoorbeeld een hybride warmtepomp of een hybride cv ketel te installeren. De problemen met de gaswinning in Groningen hebben er voor gezorgd dat men de urgentie nog beter onder ogen zien met betrekking tot het afschakelen van aardgasgebruik en de energietransitie naar duurzame verwarmingsbronnen. Een hybride warmtepomp is hiervan een voorbeeld maar er zijn veel meer oplossingen zoals stadsverwarming en blokverwarming.

Energietransitie in de elektrotechniek
Kolencentrales verstoken steenkool en in bepaalde mate biomassa. Deze elektriciteitscentrales worden echter steeds meer afgeschakeld om plaats te maken voor windmolens en energie uit zonnepanelen en zonnekegels. Installatiebedrijven plaatsen deze zonnepanelen en zonnekegels op daken van woningen en utiliteit. Dat zorgt er voor dat er in deze sector nog meer vacatures ontstaan.

Vacatures in de bouw
Vrijwel elk bouwbedrijf in Nederland is op zoek naar vakkrachten in februari 2018. Ook de installatiebedrijven merken een groot tekort aan personeel. In deze sector zouden duizenden extra elektromonteurs en installatiemonteurs geplaatst kunnen worden in het onderhoud van ketels, het plaatsen van zonnepanelen en het installeren van woningen en utiliteit. Om die reden schakelen veel bedrijven in de bouw en de installatietechniek technische uitzendbureaus, zoals VCU uitzendbureaus, in om de zoektocht naar geschikt personeel succesvoller te maken.

VCU uitzendbureau
Een VCU uitzendbureau is gecertificeerd om VCA gecertificeerde bedrijven te voorzien van personeel. Deze uitzendondernemingen zijn daardoor zeer geschikt om bouwbedrijven en technische bedrijven te ondersteunen bij hun zoektocht naar personeel. Daarvoor maken deze uitzendbureaus gebruik van hun eigen netwerk en job-boards op internet. Toch komt hieruit ook weinig beschikbaar personeel naar voren. Er is wel een aanbod aan werkzoekenden maar veel daarvan hebben niet of nauwelijks ervaring in de techniek. Daarom gaan steeds meer technische uitzendbureaus opleidingen aanbieden aan aankomende vakkrachten. Omscholingstrajecten, bijscholing en BBL opleidingen worden steeds vaker aangeboden door uitzendbureaus in de techniek. Op die manier wordt het tekort aan technisch personeel mogelijk opgelost.