Vacatures in de energietransitie nemen toe in april 2019

Er staan steeds meer vacatures op de arbeidsmarkt open die verband houden met de energietransitie. Hierbij kun je denken aan vacatures voor monteurs in de zonnepanelen maar ook aan vacatures voor installatiemonteurs van warmtepompen, hybrideketels, waterstofketels en vergistingsinstallaties. Al deze nieuwe systemen hebben één belangrijke overeenkomst: ze zorgen er voor dat Nederland minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen. Bij het verbranden van fossiele brandstoffen komt veel CO2 vrij. De overheid komt er achter dat er meer gedaan moet worden om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te reduceren. Daarom heeft de overheid onder andere de focus gelegd op het verduurzamen van woningen en utiliteit op het gebied van de energievoorziening.

Installatiemonteurs en elektromonteurs
In de praktijk betekent dit dat er veel meer werk komt voor installatiemonteurs en elektromonteurs. De werkdruk neemt voor deze beroepsgroepen toe waardoor bedrijven massaal vacatures voor deze monteurs open hebben gezet op de arbeidsmarkt. Het probleem is echter dat er nauwelijks ervaren personeel beschikbaar is op de arbeidsmarkt voor deze functies. Iedereen die een bepaalde achtergrond heeft in de installatietechniek of elektrotechniek heeft werk. Daarom zijn bedrijven nu bezig met het ontwikkelen van alternatieve plannen om personeel binnen te halen. Er is meer aandacht voor opleiding en ontwikkeling van aankomende installatiemonteurs en elektromonteurs.

BBL als oplossing
Steeds meer bedrijven in de installatiebranche kiezen er voor om als erkend leerbedrijf BBL-ers op te leiden voor een beroep in de energietransitie. Daarvoor werken installatiebedrijven nauw samen met opleidingsinstituten en uitzendbureaus. De opleidingsinstituten bieden de opleidingen aan en de uitzendbureaus zoeken naar geschikte kandidaten voor BBL-opleidingen op de arbeidsmarkt.

Ook aan de slag in de energietransitie?
Als je ook interesse hebt in werk in de energietransitie dan zijn er volop mogelijkheden. Ook op deze website kun je een knop vinden met de tekst ‘Vacatures Technicum’. Door daar op te klikken kom je bij het vacatureaanbod voor installatiemonteurs en elektromonteurs. Ook kun je via de knop ‘BBL Technicum’ op een aanmeldpagina komen voor een BBL opleiding in de installatietechniek of elektrotechniek. Binnen een paar dagen neemt een adviseur gratis contact met je op om jouw het ideale advies te geven voor een passende BBL opleiding in de techniek.