ING financiert alleen groene utiliteit financieren vanaf 2017

ING Real Estate Finance wil dat haar klanten zich meer inzetten voor verduurzaming. Daarom gaat ING over een jaar alleen kantoorpanden financieren die duurzaam zijn. Deze kantoorpanden moeten voldoen aan de voorwaarden voor een groen energielabel. Dat maakte ING op donderdag 15 december 2016 bekend.

ING Real Estate Finance heeft aangegeven dat klanten binnen een jaar tijd met concrete plannen moeten komen waarmee ze hun kantoorpanden gaan verduurzamen. Het is de bedoeling dat de utiliteit in Nederland meer verduurzaamd wordt. ING wil in ieder geval vanaf 2023 geen zogenaamde ”bruine panden” meer in haar portefeuille hebben. Na 2017 wil ING alleen nog maar kantoorcomplexen financieren die voldoen aan de voorwaarden van een groen energielabel. Hier kan alleen van worden afgeweken als de eigenaren van het kantoorcomplex een verduurzamingsplan hebben opgesteld.

Minister Stef Blok van Wonen heeft ook aangegeven dat kantoorcomplexen duurzamer moeten worden. Volgens de wetgeving van deze minister moeten kantoorpanden in 2023 verplicht minimaal energielabel C hebben als deze nog langer worden verhuurd worden als kantoorcomplex. Veel leningen voor vastgoed hebben echter een looptijd van vijf jaar. Daarom wordt deze eis door ING al vanaf 2018 in de leningsvoorwaarden meegenomen.