Essent gaat vanaf 1 januari 2017 groene energie leveren aan Nederlandse Spoorwegen en Prorail

Essent heeft een overeenkomst gesloten met Prorail en de Nederlandse Spoorwegen. Hierin staat dat Essent de komende jaren groene energie  gaat leveren aan de NS en Prorail. Het contract heeft een looptijd van zes jaar en ging op zondag 1 januari 2017 in. Dit bericht werd dinsdag 3 januari 2017 bekend gemaakt door Essent.

De komende jaren zal Essent 13,7 miljoen kubieke meter groen gas gaan leveren aan de NS en ProRail.  Dit gas zal worden gebruikt voor de verwarming van de kantoren van deze organisaties. Ook wordt het gas gebruikt voor de verwarming van de stationsgebouwen en de wissels. Niet alle wissels worden verwarmt met het gas van Essent. Van de 5.207 wissels worden er 3.958 verwarmd met het gas van Essent. De overige wissels kunnen niet worden verwarmd met dit gas omdat deze worden verwarmd doormiddel van een elektrische verwarming of doormiddel van aardwarmte.

In 2017 zal ongeveer vijfentwintig procent van het gas dat NS en Prorail afnemen duurzaam geproduceerd zijn. De organisaties hebben de doelstelling om in 2020 de volledige gasafname uit duurzame bronnen te halen. Als de spoorwegbedrijven dit voorelkaar krijgen dan nemen deze bedrijven ongeveer tien procent van de totale productie aan groen gas in Nederland af. De afname van groen gas zorgt er voor dat er extra installaties moeten worden gebouwd waarmee het groene gas kan worden geproduceerd. Het groene gas dat Essent gaat leveren wordt aantoonbaar duurzaam gemaakt. Dig gas wordt gewonnen uit biomassa. De biomassa bestaat uit hernieuwbare stoffen zoals groenteafval, tuinafval en fruitafval, mest, rioolslib en landbouwgewassen.