Inflatie op 3 procent in Eurozone in september 2021

De inflatie in de Eurozone zal deze maand iets toenemen. Daardoor komt de inflatie uit op drie procent in september. Dat is in ieder geval de verwachting van Eurostat. Het bericht werd hierover dinsdag bekend gemaakt. Er werd bij vermeld dat het gaat om voorlopige cijfers. De inflatie is de afgelopen tijd verder omhoog gegaan. In juli was de inflatie nog 2,2 procent in de Eurozone. De stijging van de prijzen in Europa is vooral het gevolg van de stijging van de energieprijzen. Daarnaast werden ook de prijzen voor industriële goederen aanzienlijk hoger. Verder zijn tabak en alcohol

In Nederland wordt een inflatie van 2,7 procent verwacht in september. Dat zorgt er voor dat Nederland in het gemiddelde van de Europese inflatie valt. Er zijn ook landen die juist een hogere inflatie hebben. Zo heeft Estland een inflatie van 5 procent en heeft Litouwen een inflatie van naar verwachting 4,9 procent in september 2021. In België ligt de inflatie op 4,7 procent. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van juli toen de inflatie nog 1,4 procent was in dat land.

De rente vanuit de ECB lijkt echter nog niet te veranderen. De vraag is echter hoe lang dit op zich laat wachten. Meestal wordt de rente verhoogd als de inflatie aan het stijgen is. Een hogere rente vanuit de ECB kan gevolgen hebben voor de hypotheekrente en de rente op andere leningen in de Eurolanden.