De inflatie is de afgelopen maanden behoorlijk hoog geweest totdat de energieprijzen gingen dalen. De energieprijzen blijken een groot effect te hebben op de totale inflatiepercentages. Als de energieprijzen dalen heeft dat tot gevolg dat de inflatie afneemt. Dat is precies wat er is gebeurd in de maand september. Die maand is de inflatie in Nederland aanzienlijk gedaald naar 0,2 procent. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek het laagste niveau sinds 2016. De daling ligt vooral aan de lagere energieprijzen want de prijzen van boodschappen liggen in Nederland nog altijd tien procent hoger in vergelijking tot september 2022.
Inflatieontwikkelingen
Sinds september 2016 is het inflatiepercentage in een maand tijd niet op 0,2 procent uitgekomen. Daarnaast was er in het najaar van 2022 juist een inflatierecord van ruim 14 procent. Deze enorme inflatie is inmiddels afgezwakt maar is in veel prijzen nog verwerkt. De prijzen zijn namelijk niet gedaald. Dat betekent dat de inflatiestijgingen niet ongedaan zijn gemaakt.
Prijsstijgingen en prijsdalingen
Dat kwam vooral door lagere energieprijzen. Boodschappen zijn nog steeds 10 procent duurder dan in september vorig jaar. Ook de prijzen van industriële goederen en diensten zijn gestegen. De prijzen van diensten stegen met 4,6 procent en de prijsstijging van industriële goederen kwam uit op 4,5 procent. De energieprijzen liggen op dit moment volgens het CBS ongeveer 38 procent lager in vergelijking tot september 2022.