In Nederland staan veel gebouwen met lichtgewichtconstructies in 2019

In Nederland worden tegenwoordig veel constructies gebouwd die te licht zijn en bovendien vooral ontworpen zijn vanuit esthetisch oogpunt en minder vanuit het oogpunt van veiligheid en constructieve stevigheid. Tegenwoordig willen mensen bijvoorbeeld in een voetbal stadion niet meer achter een grote kolom zitten omdat dit het zich zou bederven. Om die reden zijn stadions anders geconstrueerd. Het gevolg was echter dat stadions minder stevig werden. Wico Ankersmit directeur van de Vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland heeft in een gesprek met de NOS aangegeven dat er lessen geleerd kunnen worden na het instorten van het dak van het voetbalstadion. Ankersmit geeft aan dat men in Nederland steeds meer risico’s neemt tijdens bouwprocessen.

Men is volgens hem risicovoller gaan bouwen. Dat is op zich niet verkeerd want er kunnen nieuwe bouwconcepten ontstaan alleen zijn er ook risico’s. “Het basisuitgangspunt is: een dak rust op twee dragers. Een dak dat ‘uitkraagt’ – zoals bij het AZ-stadion – heeft dat niet.” Volgens Ankersmit zijn veel bouwconstructies tegenwoordig te licht. “Ik zie een parallel met het instorten van de parkeergarage in Eindhoven. Bij de daar gebruikte breedplaatvloeren is een deel van het beton vervangen door lucht. Dat maakt het lekker lean and mean, maar met een kleine bouwfout ook gelijk kwetsbaar. Hetzelfde zie je bij het dak van AZ, ook zo’n lichte constructie. Vroeger bouwden we op stevigheid. Kijk naar oude huizen in Amsterdam. Die staan soms erg scheef, maar staan er nog wel na honderden jaren.” Volgens Ankersmit zorgt nieuwe software er voor dat men constructies strakker kan berekenen. Er kan worden bespaard op materiaalgebruik.

Het bouwproces wordt daardoor meer lean maar het bouwen op basis van lean principes maakt constructies wel kwetsbaar. Als er fouten worden gemaakt tijdens het bouwproces zijn de risico’s extra groot. Juist omdat de constructies zo krap mogelijk zijn berekend moet alles tijdens het bouwproces zo goed mogelijk verlopen. “Misschien vertrouwen we te veel op die programma’s. Gezond verstand moet je niet uitschakelen. Moet je de grenzen willen opzoeken van wat net kan, op basis van modellen?” Een voorbeeld van bouwfouten zijn de slecht gemaakte lasverbindingen die het dak van het AZ stadion onveilig hebben gemaakt. Bouwbedrijven en architecten in Nederland moet meer aandacht besteden aan het ontwerpen en bouwen van stevige constructies. Dan kunnen fouten en calamiteiten in de toekomst worden voorkomen.