Ruim 253.000 vacatures staan open op de arbeidsmarkt in 2019

Er stonden aan het einde van 2018 in totaal 253.000 vacatures open op de Nederlandse arbeidsmarkt volgens het UWV. Daarvan zijn volgens het UWV ongeveer 190.000 vacatures die moeilijk ingevuld kunnen worden. een groot aantal van deze vacatures zal open blijven staan als men vraag en aanbod op de arbeidsmarkt niet dichter bij elkaar gaat brengen.

Er zijn in Nederland ongeveer 130.000 werklozen waarvan ongeveer 30.000 aan een baan geholpen zouden als er meer gebruik zou maken van een effectieve zoekmethode naar werk. Een grote groep mensen is op zoek naar specifieke functies terwijl ze in feite veel breder ingezet zouden kunnen worden. In de techniek maar ook in administratieve functies is er vaak sprake van gecombineerde functies en overlappende takenpakketten. Ook in cv’s en loopbanen komen deze gecombineerde takenpakketten vaak naar voren.

Dat zorgt er voor dat mensen vaak veel breder ingezet kunnen worden op de arbeidsmarkt dan dat ze van te voren denken. Als werkgevers en uitzendbureaus deze verborgen matches gaan meenemen in hun werving en selectie zijn wellicht veel meer kandidaten geschikt voor bepaalde vacatures dan van te voren werd aangenomen.