In 2017 nog geen boetes voor schijnzelfstandigheid op basis van Wet DBA

Vanaf 1 mei 2016 is de VAR-verklaring komen te vervallen. In plaats van deze Verklaring Arbeidsrelatie is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA) ingevoerd. Met deze Wet DBA wil de overheid effectief schijnzelfstandigheid aanpakken op de arbeidsmarkt. De overheid heeft echter moeite met het handhaven van deze nieuwe zzp-wet. Het lijkt er op dat er geen consequenties zijn verbonden aan het overtreden van deze wet. Dit komt omdat de overheid vooralsnog geen boetes heeft uitgedeeld aan de opdrachtgevers die een arbeidsrelatie hadden en hebben met zzp-ers die in strijd is met de kaders van de Wet DBA.

Ook voor werkgevers die bewust schijnzelfstandigheid in de hand werken in hun arbeidsrelatie met zzp-ers hebben vooralsnog geen boetes gekregen. Dit bericht werd bekend gemaakt door staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Hij benoemde het bericht donderdag tijdens een debat over de nieuwe zzp-wet.

Uitstel handhaving Wet DBA
Het is overduidelijk dat het handhaven van de nieuwe zzp-wet niet gebeurd. Door de staatssecretaris worden hiervoor een aantal redenen genoemd. Een belangrijk probleem vormen de nieuwe regels en de manier waarop deze regels moeten worden toegepast. Inmiddels is de handhaving van de Wet DBA uitgesteld tot 1 juli 2017. Eerder had Wiebes aan de Kamer geschreven dat bedrijven die de Wet DBA bewust overtreden wel degelijk de consequenties hiervan zullen merken. Deze bedrijven werden door de staatssecretaris de kwaadwillenden genoemd.

Er waren in februari 2017 al zeven opdrachtgevers in Nederland door de Belastingdienst betrapt op het bewust omzeilen van de Wet DBA. Deze kwaadwillende bedrijven zijn echter nog steeds niet beboet zoals blijkt uit de toelichting van Wiebes. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg zich tijdens het debat af: “Als er niet beboet wordt, dan hebben we toch een wet die niet werkt?” Wiebes geeft aan dat de fiscus eerst nader onderzoek moet doen naar de wandpraktijken. Pas dan kunnen boetes worden opgelegd.