Minder WW-uitgaven door economisch herstel in 2017

In 2017 nemen de uitgaven voor de overheid af op het gebied van WW uitkeringen. Het herstel van de economie zorgt er zelfs voor dat de uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen sneller naar beneden gaan dan eerder werd gedacht. Dit bericht werd donderdag 29 juni 2017 bekend gemaakt door uitkeringsinstantie UWV. Het bericht werd bekend gemaakt aan demissionair minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Naar verwachting zal in Nederland het aantal WW-uitkeringen dalen van 412.000 naar 351.000 in 2017. De talen uitgaven worden geraamd door het UWV op 4,9 miljard euro. Dat bedrag is ruim 700 miljoen euro lager dan in 2016. Dat is aanzienlijk lager dan het bedrag dat in januari 2017door het UWV werd geraamd. In die maand was geschatte bedrag voor 2017 nog 5,2 miljard.

De verbeterde economische vooruitzichten die het Centraal Planbureau (CPB) onlangs in kaart heeft gebracht zorgt er voor dat de WW-uitgaven de komende tijd verder gaan dalen. Bovendien gaan er ook minder bedrijven failliet. Door een terugloop in de faillissementen worden ook minder mensen noodgedwongen ontslagen. Daardoor worden ook weer minder WW-uitkeringen verstrekt. Het UWV schat in dat ze een kwart minder WW-uitkeringen kwijt zal zijn aan faillissementsuitkeringen dan vorig jaar.