Imago bouwsector moet beter volgens AFNL

De Aannemersfederatie Bouw & Infra Nederland geeft aan dat de bouwsector in 2017 nog steeds te maken heeft met een personeelstekort in de bouwsector. Dit tekort aan personeel speelt volgens de al langer. Het is belangrijk dat er meer gekwalificeerd personeel beschikbaar komt voor de bouw. Daardoor moet de bouwsector aantrekkelijker worden voor werknemers maar ook voor studenten en leerlingen. Als in de bouw veel geld verdient wordt zal dit een bepaalde mate van aantrekkingskracht uitoefenen op leerlingen en werkzoekenden. Volgens voorzitter Gesthuizen van AFNL is het belangrijk om het imago van de bouw goed te maken en te houden.

Imago van de bouwsector
Jongeren zouden zich volgens de voorzitter zorgen maken over het salaris in de bouw. Daarnaast is het ook zo dat de politiek heeft besloten dat men langer moet doorwerken. Voor zware beroepen onder andere in de bouw is het vaak fysiek niet mogelijk om tot je 67
ste te werken. Daar moeten oplossingen voor gevonden worden. Gesthuizen wil dat er betere lonen en een eerlijke pensioenleeftijd wordt geboden aan werknemers in de bouw. Zelfstandigen in de bouwsector moeten zich ook daadwerkelijk gaan verzekeren als zelfstandige aldus Gesthuizen.

Bouwsector en uitzendbureaus
De komende tijd zal de bouwsector nog volop kansen bieden aan personeel. Het aantal bouwprojecten blijft toenemen omdat er steeds meer vraag ontstaat naar (energiezuinige) nieuwbouwwoningen. Om die reden vinden er ook steeds meer klussen plaats waarmee woningen energie kunnen besparen. Ook in de zonnepanelen is veel werk. Technische uitzendbureaus merken al maanden dat er nauwelijks geschikt bouwpersoneel te vinden is. Veel van deze technische uitzendbureaus zijn VCU uitzendbureaus. Dat wil zeggen dat ze VCU gecertificeerd zijn en personeel kunnen en mogen leveren aan VCA gecertificeerde bouwbedrijven. Er zijn echter maar weinig werknemers met een geldig VCA basis of geldig VCA VOL beschikbaar in 2017.

Investeren in technisch personeel
Daarom investeren technische uitzendbureaus en technische bedrijven steeds meer in het certificeren van hun uitzendkrachten en personeel. Papieren worden steeds belangrijker en bedrijven ontkomen er niet meer aan om te investeren in personeel. Dat is een goede ontwikkeling want in de jaren van de economische crisis werd veel te weinig geïnvesteerd in technisch personeel.