Het ging in 2016 beter met de bouwsector dan in 2015. In totaal nam de omzet in de bouwsector met 6,3 toe ten opzichte van het jaar daar voor. Hoewel het goed gaat met de bouwsector kan men nog niet zeggen dat deze sector zich volledig heeft ontworsteld van de economische crisis. Ten opzichte van de periode vlak voor economische crisis lig het niveau van de omzet nog altijd 8 procent lager. Dit houdt in dat de omzet nog 8 procent moet groeien ten opzicht om op het niveau van voor de economische crisis uit te komen. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag 23 februari 2017 bekend gemaakt.
Woningbouw en utiliteitsbouw
Met name bouwbedrijven die actief zijn in de bouw van nieuwe woningen en utiliteitsbouw merkten een stijging in het aantal bouwprojecten in 2016. Daardoor nam hun omzet ook toe. De toename in het aantal bouwprojecten was een gevolg van het grote aantal goedgekeurde bouwaanvragen in 2015. Gemiddeld duurt het ongeveer zes maanden voordat een bouwproject start na het goedkeuren van een bouwplan. Daardoor zorgde het grote aantal goedgekeurde bouwplannen in 2015 er voor dat er in 2016 sprake was van een flinke opleving in de bouw. Veel ondernemers in de bouwsector verwachten dat in 2017 de omzet verder zal toenemen.
Meer personeel nodig in de bouw
De toename in het aantal bouwprojecten zorgde ook voor een toenemende vraag naar personeel in de bouw. Er worden meer timmermannen gevraagd en metselaars. Naast hoofdaannemers krijgen ook onderaannemers het drukker. Dit houdt in dat ook installatiebedrijven en andere onderaannemers meer projecten krijgen. Vacatures voor installatiemonteurs en elektromonteurs worden volop geplaatst op internet en vacaturebanken. Ervaren bouwpersoneel kan rekenen op een groot werkaanbod.
Technische uitzendbureaus
De opleving in de bouwsector heeft verstrekkende positieve gevolgen. Door de groei in het aantal projecten stijgt de omzet van architecten, bouwbedrijven en installateurs. Deze bedrijven ervaren meer drukte en kunnen die drukte lang niet altijd opvangen met het personeel dat bij hun op de loonlijst staat. Daarom moeten ze meer gaan investeren in hun flexibele schil. Dat is weer goed voor technische uitzendbureaus. Deze uitzendbureaus doen hun uiterste best om technische uitzendkrachten te vinden en zoeken deze in hun eigen systemen en op vacaturebanken. De omzet in de uitzendbranche neemt toe vanwege de toename in het aantal uitzenduren. De opleving in de bouw is dus ook goed voor uitzendbureaus en technische uitzendkrachten.