IEA overschot aan olie neemt toe in 2016

In de eerste helft van 2016 zal het mondiale overschot aan olie toenemen. Hierdoor zouden de olieprijzen verder kunnen dalen. Deze voorspelling maakte het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dinsdag 9 februari 2016 bekend. Volgens het agentschap zullen Irak en Iran nog meer olie uit de aardbodem oppompen. Daardoor neemt het aanbod aan olie toe. Daarnaast stijgt de vraag naar olie veel minder hard dan eerder werd verwacht.

Het IEA verwacht dat het overschot aan olie in de eerste maanden van 2016 toeneemt. Dagelijks zou het overschot aan olie 1,75 miljoen vaten hoger worden dan het daadwerkelijke verbruik van olie. In januari werd door het IEA nog geschat dat het overschot aan olie 1,5 miljoen vaten per dag zou bedragen. Door deze ontwikkelingen verwacht het IEA niet dat de olieprijzen op korte termijn zullen stijgen. Op dinsdag 9 februari 2016 was de prijs voor een vat Amerikaanse olie nog rond de 30 dollar per vat. In januari 2016 kwam de olieprijs al op het laagste niveau in twaalf jaar.

Reactie van Technisch Werken
Wereldwijd neemt de vraag om olie niet toe. Toch is er een complete oorlog uitgebroken op het gebied van olieproductie. Landen die verhoudingsgewijs goedkoop olie kunnen produceren hopen marktaandeel te winnen door massaal goedkope olie op de markt te storten. Landen die een dure olieproductie hebben, zoals Amerika, moeten dikke verliezen incasseren om hun marktaandeel te behouden. De OPEC en Rusland gaan echter door met de productieoorlog al merken ook deze landen dat de waarde van hun belangrijkste exportproduct drastisch aan het dalen is.