Hypotheekrente zal vanaf mei waarschijnlijk stijgen na verhoging ECB rente

Een paar dagen geleden heeft de ECB besloten om haar rentepercentage opnieuw te verhogen met 0,25 procent. Ook voor de komende maanden ligt een nieuwe verhoging in het verschiet. Het gevolg is dat de kapitaalverstrekkers in Nederland hun rentepercentages ook omhoog gaan brengen. De afgelopen tijd is de hypotheekrente verhoudingsgewijs aanzienlijk verhoogd. Dit heeft uiteraard een effect gehad op de woningmarkt want mensen kunnen nu minder geld lenen om een bepaald huis te kunnen kopen wat ze met een lagere hypotheekrente wel hadden kunnen kopen.

Minder lenen en minder bieden

Het gevolg is dat mensen noodgedwongen minder kunnen bieden op woningen. Het aantal overbiedingen op woningen neemt daarom ook af. Woningen worden tegen lagere prijzen verkocht. In Nederland is deze ontwikkeling nog niet ten einde. De verwachting is namelijk dat de hypotheekrente verder zal gaan stijgen. Daardoor wordt het nog lastiger voor mens om flinke bedragen te betalen voor woningen. De woningprijzen zullen gaan dalen wanneer de hypotheekrentes verder gaan stijgen. Dat is een logisch gevolg van de marktontwikkelingen.

ECB rente

Het is duidelijk dat er met name naar de ECB rente gekeken wordt. Deze rente blijkt van doorslaggevend belang op de besluitvorming van banken. Als de ECB haar rente verhoogd blijken banken echter gretiger om de hypotheekrente te verhogen dan de spaarrentes op spaarrekeningen. Die rentepercentages worden nog heel laag gehouden. Het lijkt er zelf op dat banken bewust zo lang mogelijk wachten om de spaarrentes te verhogen. Ze kijken daarbij naar elkaar. Zodra een bank besluit om een piepkleine verhoging door te voeren gaan andere banken ook een piepkleine verhoging doorvoeren. Zo ontstaat er een kleine kettingreactie. Voor consumenten is sparen echter nog lang niet interessant. De inflatie is namelijk hoger dan de spaarrente op spaarrekeningen.