ECB gaat begin juli 2022 waarschijnlijk starten met verhogen van de rente

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de afgelopen tijd nauwelijks daadkracht getoond om wat te doen aan de enorme stijging in de inflatie in Europa. Het streefpercentage van de ECB is 2 procent inflatie. Inmiddels ligt de inflatie echter vier keer boven het streefniveau. Daar moet volgens economen verandering in komen. Waarschijnlijk zal de ECB in juli een begin maken met het verhogen van de rente. Door het verhogen van de rente wordt de inflatie een halt toegeroepen. Dat komt omdat bij een verhoging van de rente het lenen van geld minder goedkoop is.

Dat heeft tot gevolg dat minder mensen geld gaan lenen en er dus minder geld in de economie komt. Volgens de ECB-president Christine Lagarde zou de rente aan het einde van september niet meer negatief zijn. De negatieve rente die op dit moment nog wel aan de orde is zorgt er voor dat banken geld moeten betalen om vermogen te stallen bij de ECB. Verder zal de ECB volgens Lagarde in het derde kwartaal een einde maken aan haar schuldopkoopprogramma. Dit heeft de ECB president nog maar eens herhaald.

Dat compenseert het gebrek aan daadkracht van de centrale Europese bank echter niet. Deze bank heeft tijdens de coronacrisis en de periode daarna nauwelijks daadkrachtig opgetreden. In plaats daarvan stond de top van de ECB gewoon als toeschouwer te kijken naar een enorme oploop in de inflatie en andere economische ontwikkelingen. In juli zou mogelijk een kwart procentpunt rente worden verhoogd. Dit zou de eerste rentestap zijn van de bank. In september zou dan een tweede stap komen van een vergelijkbare hoogte. Deze renteverhoging zou de eerste zijn in een periode van tien jaar tijd.