Hypotheekrentes gaan stijgen door verhoging ECB rente december 2022

De Europese Centrale Bank (ECB) zal de komende tijd door gaan met het verhogen van de zogenaamde beleidsrente. Doordat deze ECB rente omhoog gaat zullen ook andere rentes de komende tijd omhoog gaan. Hierbij kun je denken aan de hypotheekrente en de rentes op andere leningen. Dit bericht heeft topman Klaas Knot bekend gemaakt. Klaas Knot is de topman van De Nederlandsche Bank (DNB). Klaas Knot heeft zijn uitspraken gedaan in een interview met de Financial Times (FT).

De ECB beleidsrente is in 2022 verhoogd met 2,5 procentpunt. Daardoor is de rente uitkomen op 2 procent. Dat is een aanzienlijke verhoging want aan het begin van 2022 stond deze beleidsrente nog negatief. Door de verhogingen van de beleidsrente hoopt de ECB de inflatie die in Europa aanwezig is te beperken. Klaas Knot zit namens Nederland bij de ECB in het bestuur. Daardoor heeft hij een goed beeld van de ontwikkelingen en besluitvorming rondom de rentes. Er zijn nog een aantal bijeenkomsten voor 2023 gepland.

Vanaf eind december 2022 tot en met juli 2023 zijn er in totaal vijf bijeenkomsten gepland. Daar komen de centrale bankiers van de eurolanden samen en wordt besloten of de ECB rente verder omhoog gaat. Voor volgens jaar worden nog een paar halve procentpunten verhoging van de ECB rente verwacht door Klaas Knot in de zomer zal de rente van de ECB gaan pieken. Volgens de heer Knot is het nog steeds een groot risico dat de ECB en de andere centrale banken te weinig doen. Volgens hem zitten we nog maar aan het begin van de tweede helft.