ECB renteverhoging heeft waarschijnlijk effect op hypotheekrente eind 2022

Afgelopen week heeft de ECB haar beleidsrente opnieuw verhoogd. Deze verhoging was 0,5 procent. De halve procent verhoging heeft er voor gezorgd dat de totale rente van de ECB op 2 procent is beland. De verhoging van de ECB rente is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. De komende tijd zal het effect blijken van de verhoging van de ECB rente. Over het algemeen berekenen veel geldverstrekkers de ECB rente door in de rente van hun leenproducten. Dat betekent dat geld lenen de komende tijd waarschijnlijk duurder gaat worden. Ook de rente voor hypotheken zal waarschijnlijk omhoog gaan. Meestal wordt de nieuwe hypotheekrente een paar dagen na de ECB renteverhoging bekend gemaakt.

Als de hypotheekrente omhoog gaat heeft dit vervolgens weer een effect op de huizenmarkt. De huizenmarkt heeft de afgelopen maanden te maken gehad met een behoorlijke prijstoename. Inmiddels zijn de woningprijzen over de hoogste piek heen geraakt. Nu ook de ECB haar rente heeft verhoogd en ook de hypotheekrentes waarschijnlijk zullen gaan volgen is het effect op de woningmarkt groter. Daarnaast heeft ook de inflatie en de hoge energieprijzen er voor gezorgd dat mensen minder snel tot een koop van een woning zullen overgaan. Op dit moment nemen de verschillen in de prijzen van koopwoningen toe. Sommige makelaars en woningverkopers hopen en denken nog een hoge prijs voor hun woning te kunnen ontvangen terwijl andere makelaars en woningverkopers inmiddels tot de indruk zijn gekomen dat ze hun woningen niet tegen een te hoge prijs te koop moeten zetten.

De woningprijzen zullen de komende tijd waarschijnlijk verder omlaag gaan en de hypotheekrentes gaan omhoog. Zo ontstaan er nieuwe ontwikkelingen en tendensen. Als de politiek door blijft zetten met haar stikstofbeleid richting de bouw dan is de kans wel groot dat er minder woningen kunnen worden gebouwd. Het totale woningaanbod zal daardoor niet of nauwelijks toenemen. Dat kan er wel voor zorgen dat de vraagprijzen voor woningen niet heel hard omlaag gaan. Er is nog wel een schaarste maar als het aantal woningzoekers daalt omdat ze inactief worden dan kan er een nieuwe balans ontstaan.