Huizenmarkt merkt weinig van coronacrisis tot en met mei 2020

De woningmarkt in Nederland heeft volgens makelaarsvereniging NVM tot op heden weinig last gehad van de coronacrisis. Sinds halverwege maart zijn er volgens deze makelaarsvereniging iedere week gemiddeld 2500 tot 3000 woningen verkocht via NVM-makelaars. De NVM gaf daarbij aan dat dit verkoopaantal vergelijkbaar is als de periode voordat het coronavirus in Nederland werd geconstateerd. Ook de coronamaatregelen lijken vooralsnog geen invloed te hebben op de woningverkoop.

Woningzoekenden zouden volgens NVM-voorzitter Onno Hoes nog steeds in mogelijkheden denken. Daarnaast noemde hij dat de hypotheekrente nog steeds laag is. Dat zorgt er voor dat veel mensen toch nog een woning kunnen betalen. Verder werd als positieve factor het seizoen genoemd. In dit seizoen wordt altijd veel verkocht.

Naast het aantal woningverkopen liggen ook de huizenprijzen in Nederland op een stabiel niveau. Sterker nog er is in bepaalde gebieden nog steeds sprake van een stijging in de woningprijzen. Tussen half april en half mei lag de prijs per vierkante meter van verkochte woningen ruim 1 procent hoger dan in de maand voor de coronacrisis uitbrak. Het kan ook betekenen dat veel mensen nu nog een woning proberen te kopen omdat ze verwachten dat het de komende tijd slechter gaat met de woningmarkt en het aanbod op deze markt.