Hitteprotocol van kracht op dinsdag 23 juli 2019

Op dinsdag 23 juli 2019 wordt het een warme zonnige dag. Door de hoge temperaturen en de hoge zonkracht lopen mensen die voortdurend buiten werken extra risico’s. Daarom is het belangrijk dat men een aantal veiligheidsvoorschriften in acht neemt als bijvoorbeeld in de buitenlucht wordt gewerkt onder de stralende zon.

De maximumtemperatuur ligt dinsdag rond de 33 graden maar in de volle zon in een omgeving waar nauwelijks wind waait kan de temperatuur nog veel verder oplopen. Daarom is het belangrijk om deze plekken zoveel mogelijk te vermijden. Als men buiten moet werken is het belangrijk dat dit zoveel mogelijk in de schaduw gebeurd. Als er niet of nauwelijks schaduw aanwezig is omdat men op het dak werkt als dakdekker of zonnepanelenmonteur dan zal men in overleg met de leidinggevende er voor moeten zorgen dat er regelmatig even pauze wordt genomen in een koele omgeving.

Vanmiddag kunnen de maximumtemperaturen in Nederland variëren van 30 tot 33 graden. Blijf echter te allen tijde de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Het is wellicht verleidelijk om geen bouwhelm en geen werkhandschoenen of werkschoenen te dragen als het warm is. Toch zijn deze pbm’s van levensbelang. Als er toch ongelukken gebeuren zorgen de pbm’s er voor dat de schade aan de drager wordt beperkt. Hou er rekening mee dat door de hitte ook de concentratie af kan nemen. Dat zorgt er voor dat de kans op fouten toeneemt. Hitte zorgt dus voor extra risico’s. Werkgevers doen er goed aan om werknemers extra instructies en extra water te bieden op de werkvloer.