Helft getest personeel VDL Nedcar had sporen drank of drugs in bloed tijdens test in 2018

In een steekproefcontrole onder willekeurige werknemers van VDL werd getest of er alcohol of drugs in het bloed aanwezig was. Hieruit kwam naar voren dat bij ongeveer de helft van de werknemers dergelijke sporen aanwezig waren. Deze personen hadden dus sporen van verdovende middelen in hun bloed. Dit werd bekend gemaakt door de autofabriek in Born.

Het bericht volgde als een reactie op berichtgeving in het personeelsblad. Verdovende middelen kunnen de veiligheid op de werkvloer nadelig beïnvloede volgens het personeelsblad. Een woordvoerder van het bedrijf VDL Nedcar heeft aangegeven dat de veiligheid niet in het geding hoeft te komen. Niet iedereen die positief getest werd van de driehonderd geteste werknemers had ook daadwerkelijk een gevaarlijke dosis verdovende middelen in het bloed.

Dat zei de woordvoerder van VDL Nedcar tegen 1Limburg. Tijdens de testen worden ook mensen positief getest die eerder alcohol of drugs hebben gebruikt in een periode ruim buiten werktijd. Als mensen wel over de grens heen gaan worden ze geschorst en wordt indien nodig door de onderneming professionele hulp aangeboden zodat de werknemers kunnen afkicken.